Dom om Hugelstaskogens framtid i mars

Om en dryg månad ska Mark- och miljödomstolen fastslå om Swerocks ansökan om bergtäkt i Hugelstaskogen ska beviljas eller inte. Slutpläderingarna som hölls på en grusväg i skogen var känslofyllda.

Stoppet vid Hugelsta källa kom att handla om huruvida källan skulle påverkas av en vägförstärkning.

Stoppet vid Hugelsta källa kom att handla om huruvida källan skulle påverkas av en vägförstärkning.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-03 21:17

Huvudförhandlingens sista dag startade i den tillfälliga rättsalen på Stadshotellet och innehöll ett flertal sakägares syn på Swerocks ansökan. Det mest uttrycksfulla inspelet kom från Lisa Afzelius Sollenberg. 

Hon och andra Sollenbergare, inklusive brodern Olle som driver lantbruket, bor på Hugelsta gård. De väntas alla påverkas av buller från den sökta täkten och inte minst av olägenheter till följd av den ökande trafiken på samfällighetsvägen som korsar gården. En väg som enligt flera utsagor inte är dimensionerad för tung trafik.

– Det handlar om ett enormt intrång som påverkar hela vår tillvaro. Intrånget gäller både för vårt boende och den näringsverksamhet som drivs på gården, säger Lisa Afzelius Sollenberg. 

Hon yrkade att Swerocks ansökan ska avvisas, alternativt avslås och menade att bolagets miljökonsekvensbeskrivning är så bristfällig att inte den inte kan ligga till grund för en rättslig prövning. Hon sade sig sakna redovisning kring flera aspekter av transporterna, bland annat vilka miljökonsekvenser de för med sig. Hon ifrågasatte utredningarna som visar konsekvenserna av bolagets avledning av grund- och ytvatten och påverkan på hur skyddsvärda nyckelbiotoper.

Lisa Afzelius Sollenberg kritiserade även samrådsförfarandet och benämnde tillgängliggörandet av handlingar för undermåligt. Men framför allt lyckades hos visa det aktuella områdets styrkor. Med hjälp av bilder och filmer på bland annat berg, hällmarksskog, växter kärr, en glittrande skogstjärn och uråldriga stammar vid tänkta brytningsplatsen lyckades hon åskådliggöra de värden som riskerar att påverkas eller gå förlorade.

Målet avslutades med en syn på plats där sakägare och intressenter fick tillfälle att yttra sig. Ett följe på cirka 70-80 personer deltog i synen och vid de stopp som gjordes vid några kritiska punkter, bland annat vid Hugelstakällan, Svista Nedergård och Hugelsta gård.

På den plats som kan bli infart till täktområdet hölls slutpläderingarna och alla som ville fick chansen att säga några sista sammanfattande ord.

– Det är klart en sån här verksamhet kommer att bullra men det är viktigt att ta med sig att det ska vara ett acceptabelt buller, Jag har full förståelse för att de närboende kanske inte vill ha en bergtäkt här, men det finns ett behov i samhället av bergmaterial och det råkar finnas exceptionellt bra material på den här platsen, sa Swerocks juridiska ombud Christian Härdgård.

Måns Cederberg, stadsjuristen som företräder kommunstyrelsen, kom med en uppmaning:

– Låt Eskilstuna kommun få växa och utvecklas efter egen vilja. Självklart behövs ballast för utvecklingen av samhället, men det finns många andra platser att etablera en bergtäkt på än här, sa han.

Lisa Afzelius Sollenberg tog chansen att kritisera Swerocks inventering av djur- och växtlivet.

– Jag vet att inventeringen tog sex dagar. Det är absurt och sorgligt att den kan ligga till grund för ett sånt här beslut när vi vet att det finns så mycket mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!