Mannen ansökte om asyl 2014, men hans ansökan avslogs. Han började ändå att arbeta på företaget och beviljades i september 2015 uppehålls- och arbetstillstånd som gällde i två år. När detta tillstånd var på väg att ta slut, ansökte han om förlängning och visade bland annat upp ett anställningserbjudande från företaget. Migrationsverket avslog i augusti 2018 och förordnade samtidigt mannen att lämna landet senast i slutet av september 2018. Beslutet skickades till företaget, det överklagades, avslogs och mannen ansökte om asyl igen. I samband med att ledningen på företaget upptäckte oegentligheter, blev mannen uppsagd.
Tingsrätten slår fast att mannens arbetstillstånd var begränsat till två år och att företagaren trots att han haft tillgång till information från Migrationsverket inte har kontaktat Migrationsverket för att kontrollera om mannen verkligen hade ett giltigt arbetstillstånd.
"Det ställs höga krav på arbetsgivare om anställer utlänningar. Företagaren har inte vidtagit några åtgärder alls för att kontrollera att mannen hade rätt att arbeta i Sverige. Han kan därför inte undgå ansvar för att av oaktsamhet ha begått gärningen. Han ska därför dömas för brott mot utlänningslagen", skriver tingsrätten bland annat.
Påföljd för företagaren: 90 dagsböter om 310 kronor. Företaget döms också att betala totalt 94 600 kronor i avgift för att ha haft en utlänning utan arbetstillstånd anställd.