Tre års fängelse och ett skadestånd till kvinnan på 215 000 kronor är möjligen inte de enda konsekvenser som stundar för den dömde läkaren.
Mannens arbetsgivare sedan flera år, Region Sörmland, har sedan överläkaren frihetsberövades beslutat att han ska vara avstängd från jobbet med full lön.
När läkaren häktades den 18 oktober svarade regionens kommunikationsdirektör Maria E Karlsson att regionen avsåg att avvakta rättsprocessen innan de fattar ett beslut.
– Personen är avstängd i väntan på utfall av pågående process. Personen är anställd hos oss och det här är en process som vi inte har rådighet över, sa hon då.
Nu har det har processen fått ett utfall – i form av en fällande dom.
"I dagsläget kan vi dock inte kommentera den eller eventuella konsekvenser av den. Vi behöver bereda frågan internt och hantera det vi kommer fram till i enlighet med de rutiner som finns inom regionen", skriver Fredrik Gustavsson, pressansvarig i Region Sörmland, i ett mejl på frågan hur regionen ställer sig till mannens anställning efter den fällande domen.
När Eskilstuna-Kuriren ringer upp med följdfrågor berättar Fredrik Gustavsson att överläkaren fortfarande är avstängd med lön – tills beslut om annat fattas.
Mannen har suttit häktad sedan den 18 oktober, det har funnits två möjliga utfall – antingen att han frias – eller fälls. Man kan tycka att ni har haft tid på att bereda frågan?
– Ja, det kan man ju tycka, men vi väntar in tills det kommer en dom. Sedan fortsätter sannolikt juridiken med överklaganden och liknande. Nu får HR-avdelningen med sina expertkunskaper tillsammans med hälso- och sjukvårdsledningen titta på hur man ska agera. Det är inte så enkelt att bara ta ett beslut när domen kommer, säger han.
Men det här handlar om en process där en person suttit häktad. Då kanske man under tiden kunnat diskutera möjliga utfall så att man är förberedd?
– Jag vet inte exakt vilket arbete som pågått under tiden sedan häktningen, men även om det säkert har funderats åt det ena och andra hållet så kom domen i dag. Sedan får vi agera utifrån den och det ska HR och andra med expertkunskaper kika på nu, säger Fredrik Gustavsson.
Utöver detta kommer mannens lämplighet som läkare att utredas.
Tingsrättens fällande dom ska inom kort att skickas från domstolen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för handläggning.
Ivo kan i sammanhanget sägas ha en åklagarroll där ärendet hanteras innan det lämnas vidare till "domstolen" HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, med ett yrkande om påföljd.
– De begränsningar som ansvarsnämnden kan besluta om är i huvudsak återkallelse av legitimation, prövotid samt indragning eller begränsning av förskrivningsrätt, säger Erik List vid HSAN.
Om Ivo gör en anmälan till HSAN kommer läkaren att få ge sin syn på saken.
Erik List vill inte uttala sig om vilken påföljd som är mest sannolik för den nu våldtäktsdömde läkaren på Mälarsjukhuset, förutsatt att Ivo driver fallet till HSAN och att domen vinner laga kraft.
– Det svarar jag inte på eftersom det ligger i farans riktning att HSAN kommer att behöva pröva det här. Rent generellt kan man säga att om en person med yrkeslegitimation döms för ett allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för en enskild så är det en förutsättning för att återkalla legitimationen.
Kan en läkarlegitimation återkallas under en begränsad tid?
– Nej, en återkallelse av legitimationen är aldrig tidsbegränsad.