Domstolen gick påvägföreningens linje

Vägföreningen överklagade och vann. Nu står en nybyggd infart till Lilla Nyby klar men får inte öppnas. En infart som byggdes innan alla tillstånd var klara.

Eskilstuna2015-04-16 17:42

Den nya infarten till Eskilstuna energi och miljös återvinningscentral Lilla Nyby har stått klar länge. Den är tänkt att användas av privatpersoner medan den gamla infarten viks åt tung trafik, allt för att förbättra trafiksäkerheten.

Som Eskilstuna-Kuriren tidigare har berättat (se länkarna till höger) har den nya infarten ännu inte kunnat öppna.

För att nå den nya infarten krävs det nämligen att trafiken först färdas på en enskild väg, något som fått Trumtorp-Hällberga vägsamfällighet som sköter vägen att reagera. Nu har ärendet avgjorts i mark- och miljödomstolen.

– För vägföreningens del så var det en ganska given utgång, säger Arnold Nilsson som är ordförande i vägföreningen., säger Arnold Nilsson som är ordförande i vägföreningen.

I november 2013 fattade lantmäteriet ett beslut om att den enskilda vägen nu ska bli en gemensamhetsanläggning där Eskilstuna energi och miljö skulle ingå. Detta överklagades av vägföreningen.

Domstolen valde att gå på vägföreningens linje och upphävde lantmäteriets beslut. Precis som vägföreningen framhållit så fann domstolen att utredningen bakom beslutet var bristfällig.

– Nu känns det som att det är ställt utom allt rimligt tvivel att Eskilstuna energi och miljö får stå för sin egen ut- och infart utan att lägga ansvaret på en vägförening. Och det är ju det vi yrkat, att det inte är tillförlitligt att den här trafiken ska gå via vår byaväg, säger Arnold Nilsson.

– Vi är väl inte sådär våldsamt intresserade av att serva dem, fortsätter han.

Vad tänker du om att det redan står en färdigbyggd infart som ansluter till er väg?

– Ja, när jag ska bygga något så börjar jag inte bygga innan alla tillstånd är klara för då finns ju risken att man kastar massa pengar i sjön. Vill man chansa så står det ju en fritt men jag väntar hellre tills alla tillstånd är klara.

Faktum är att det är precis vad som skett. Redan innan lantmäteriets beslut vunnit laga kraft så stod den nya infarten färdig till en kostnad av tre miljoner kronor. En nio meter bred asfalterad infart, med vita kant- och mittlinjer samt belysning ansluter nu till den sex meter breda enskilda vägen.

Hur kommer det här sig? Vi ställer frågan till Vesa Hiltula, underhållschef på Eskilstuna energi och miljö.

– Det är klart att man inte ska börja bygga innan alla tillstånd är klara. Men under förundersökningen har vi haft ett bra samråd med samtliga berörda och det fanns ingenting som tydde på att någon skulle överklaga.

Samtidigt har han förståelse för vägföreningens ståndpunkt.

– Jag kan ju tycka att det finns fog för den kritik som vägföreningen framför. Ska en ensam vägförening försörja en så viktig samhällsfunktion?

Hur ser du på domstolsutgången?

– Som vi ser det så är det lantmäteriet som får bakläxa och nu får ta hem och göra om utredningen. Det är jättetråkigt att det här har dragit ut så på tiden. Nu är vi i händerna på myndigheten.

Vägföreningen har föreslagit att kommunen borde ta över driften för den del av vägen som leder fram till den nya infarten, men kommunen har avböjt.

Från Eskilstuna energi och miljös sida vill man mest bara se att det blir en lösning.

– Vi på Eskilstuna energi och miljö sköter inga vägar. Vi vill ha en trygg och trafiksäker väg men vem som sköter den spelar inte oss någon roll, säger Vesa Hiltula.

TV http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.2655799-tv-vagen-som-ar-uppe-i-ratten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om