Domstolen synade Kafjärdens åkermark

På onsdagen rundade mark- och miljödomstolen Mälaren. På förmiddagen bromsade domstolsbussen in vid Hammarby kyrka för att ta sig en titt på Kafjärden.

Eskilstuna2013-10-24 07:00

I Hammarby utanför Eskilstuna studerades hur Kafjärden påverkas av Mälarens omreglering. Just nu pågår förhandlingarna i mark- och miljödomstolen om den nya reglering av Mälaren som Stockholms stad vill ha när Slussen byggs om. Igår åkte domstolen på syneresa för att bilda sig en uppfattning om hur den nya regleringen kommer att påverka åkermark, betesmark och Natura 2000-områden runt sjön.

Tidig förmiddag bromsade domstolsbussen in vid Hammarby kyrka och ett 40-tal personer klev ur för att med egna ögon syna Kafjärdens vidsträckta fält. På plats fanns några av de lantbrukare som hyser stor oro över hur deras verksamhet kommer att påverkas av den vårpuckel som Stockholms stad ansökt om.

Under i snitt 22 dagar varje år ska Mälaren, enligt Stockholms stads förslag, stå högre än vad den gör idag. Vattennivån höjs cirka en decimeter i mars och dalar därefter ner mot mitten av maj till i stort sett nuvarande nivå. Under andra halvan av april, då vårbruket vanligtvis körs, kommer medelvattenståndet att stå cirka fyra centimeter högre än idag.

Enligt Statens jordbruksverk kommer vårpuckeln att ge försämrad dränering av oinvallad lågt liggande jordbruksmark. Följden blir ett försenat vårbruk.

— Kafjärdens marker är bland de bördigaste vi har i landet och står sig bra även i internationell konkurrens, framhöll Peter Reuterström, en av de lantbrukare som fruktar sämre skördar och spolierad åkermark om vårpuckeln blir verklighet.

Stockholms stads syfte med puckeln är att försöka återställa en del av de naturmiljöer som gått förlorade när samhällsintressen som dricksvatten, infrastruktur, bebyggelse och jordbruk fått väga tyngre än djur och växtlivet utmed Mälarens stränder. Domstolsförhandlingarna avslutas den 8 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om