Driften av Munktellbadet ska ut på entreprenad

Driften av Munktellbadet ska upphandlas externt. Det har styrelsen för Eskilstuna Kommunföretag beslutat efter att ägar- och driftfrågan av badet har utretts.

Det blir ingen försäljning av Munktellbadet men driften ska upphandlas och läggas ut på entreprenad.

Det blir ingen försäljning av Munktellbadet men driften ska upphandlas och läggas ut på entreprenad.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-09-01 18:53

Under våren 2019 gav den politiska majoriteten genom ägardirektiv Eskilstuna Kommunföretag i uppdrag att utreda Munktellbadets drift- och ägarform.

– Jag ser gärna att man säljer till en extern aktör. Bad är inte en kommunal kärnverksamhet, sade kommunalrådet Jari Puustinen (M) till tidningen då.

Men någon försäljning av badhuset – som invigdes 2016 och som kostade 340 miljoner kronor att bygga – är inte aktuell. Styrelsen för Kommunföretag fattade vid sitt senaste sammanträde beslut om att förorda att Eskilstuna Kommunfastigheter, K-fast, ska fortsätta äga fastigheten. Men driften av verksamheten vill styrelsen konkurrensutsätta genom extern upphandling.

Den utredning som ligger till grund för beslutet har enligt styrelseprotokollet i första hand gjorts genom informationsinsamling från K-fast samt via internet. Vidare framgår att det inte funnits några dokument som visar en tydlig målbild eller förutsättning för hur utredningen ska genomföras. Styrelsen konstaterar också att det varit oklart om det är ekonomin som ska vara överordnad eller om det är den samlade beläggningen som ska öka. Man kommer dock fram till att extern drift är att föredra om något av följande tre antaganden uppfylls:

* Tillgänglighet och service för föreningsliv eller allmänhet får inte minska väsentligt.

* Den sammanlagda kostnaden för kommunens nyttjande får inte öka.

* Övrig kommersiellt utbud får inte minska.

Lars Andersson (S) är styrelseordförande i Eskilstuna Kommunföretag. Han säger att det främsta skälet till varför man inte vill se en försäljning är att badhuset ingår i den kommunala infrastrukturen.

– Vi har ett bad primärt för att barn ska lära sig simma och att simklubbarna har någonstans att vara. Säljer man badet frånhänder vi oss möjligheten att säkerställa det.

På vilket sätt kan en extern aktör bidra till att badet drivs på ett sätt som är bättre för Eskilstunaborna?

– Ärligt talat så vet jag inte det. Men det finns ett antal kommuner som lagt ut driften på privata aktörer. Och kan man förbilliga driften av badet så varför inte pröva det.

Av protokollet framgår att utredningsdirektiven inte varit glasklara. Hur har det påverkat ert beslut?

– Det som varit oklart är vilka delar av driften som ska läggas ut. Är det skötseln av fastigheten med hanteringen av kemikalier eller är det den mer renodlade driften av bad och restaurang. Den typen av frågor vill vi ha svar på från kommunfullmäktige för att veta hur upphandlingen ska ske. Och det är också kommunfullmäktige som ska fatta det slutliga beslutet om ägarfrågan och den framtida driften.

Vad händer med de anställda om badet läggs ut på entreprenad?

– Det finns spelregler för det och jag utgår från att de har fortsatt jobb.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ser driftsfrågan som politiskt okontroversiell.

– Det är knappt en ideologisk fråga. Delar av oppositionen kommer att sura men vi går vidare med detta i enlighet med Kommunföretags beslut. Och det är bra att vi behåller kåken och har rådighet över innehållet.

Majoritetskollegan Jari Puustinen (M) ser gärna att man på sikt har frågan om en försäljning öppen.

– Det finns alltid anledning att se över kommunens fastighetsbestånd. Även om vi skulle sälja badhuset står det ju kvar där det är. Men nu är vi överens om att lägga ut driften. I grund och botten är det inte kommunens uppgift att driva badhus.

Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui är starkt kritisk till majoritetens linje:

– När Munktellbadet planerades och undersökningar gjordes så visade alla de utredningar som då gjordes att det inte var bra att lägga ut driften. Varför skulle det vara annorlunda idag? Eskilstunas badhus är inte till salu och självklart ska driften hanteras av den kunniga personal som finns där idag med allt vad gäller service, badsäkerhet och att det är en säker anläggning, säger hon.

Munktellbadet

Munktellbadet invigdes den 27 maj 2016 och ersatte då det gamla Vattenpalatset på Hamngatan. Kostnaden för bygget uppgick till 340 miljoner kronor. Fastigheten ägs och drivs av Eskilstuna Kommunfastighet. Badet har en kapacitet för att kunna ta emot 250 000 besökare per år.

Karta: Munktellbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!