Coronasmitta har, som tidningen rapporterat, konstaterats på sju av Eskilstunas 15 äldreboenden. Samtidigt är äldreomsorgens personalstyrka hårt ansatt, konstaterar verksamhetschefen Fridha Söderqvist.
– Vi har en 19-procentig frånvaro, vilket är en dubblering av normalläget. Vi ligger stabilt på en hög nivå och räknar med att det här läget kan hålla i sig i flera månader, säger hon.
När kommunen, för ungefär en månad sedan, gick ut med strikta riktlinjer om att stanna hemma även vid lindriga symtom ökade frånvaron snabbt. Som högst har den varit uppe i 24 procent men har den senaste tiden sjunkit något. En nedgång som kan ha påverkats av förra veckans beslut att låta provta vårdpersonal för covid-19.
– Redan första dagen skickade vi 50 personal för testning. Samtidigt väger flera saker in och exakt vad som är vad är för tidigt att säga. Men förhoppningsvis bidrar det till att fler kan återgå i arbete.
Den höga frånvaron har gjort att många sommarvikarier fått börja tidigare. Kommunen har även internt efterlyst personal med erfarenhet inom vård och omsorg.
– Det är en frivillig förfrågan om hjälp och stöd. I dagsläget har vi fått in flera såna personer vilket ger ett bra kompetenstillskott till förvaltningen.
Har ni tillräckligt med personal för att täcka upp?
– Det går lite upp och ner, men överlag har det fungerat väldigt väl och vi har säkrat bemanningen över tid. Vi har god tillgång till vikarier och upplevelsen är att fler och fler som söker sig till oss. Jag fick senast idag indikationer från vår bemanningsenhet att vi har många väldigt bra kandidater.
Finns det någon smärtgräns för hur stor frånvaro ni klarar av?
– Vi har beredskapsplaner för ett värre läge än 20 procent. Det handlar dels om att omfördela personal och att utöka med ytterligare vikarier. Vi kan också hamna i ett läge där vi får prioritera bort vissa insatser, exempelvis städning inom hemtjänsten.
Finns det en risk att nyrekryterad personal inte har tillräcklig kompetens kring smittskydd?
– Generellt sett är det klart att det kan vara en risk, men vi jobbar hårt för att möta den innan den uppstår. Vi erbjuder information, utbildningsinsatser och har tydliga arbetssätt utifrån regionens riktlinjer om smittskydd. Vi försöker också styra så att vi inte har en för hög andel vikarier på samma ställe.