Så sent som för ett år sedan gick EEM ut och aviserade en rekordstor prisökning för fjärrvärmetaxan för 2024. Den fasta avgiften skruvades upp med 10 procent och den rörliga delen med 15. Förra veckan var det dags igen – men denna gång ännu värre.
Den fasta årsavgiften, som idag ligger på 2 735 kronor, höjs återigen med 10 procent och det rörliga priset, som under 2024 ligger på 81,5 öre/kWh, höjs med 23,9 procent.
Enligt Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM, görs höjningen för att kompensera en del av bolagets skenande kostnadsökningar för att producera fjärrvärme.
– 2023 gick vi back på fjärrvärmeaffären. Med höjningen vi gjorde till i år var prognosen att vi skulle nå en marginal på två procent. Utfallet ser i dagsläget ut bli negativt med 11 procent, säger hon.
För en villa med årsförbrukning på 20 000 kWh innebär den nya höjningen att årskostnaden ökar med nästan 4 200 kronor. För ett hyreshus med 15 lägenheter och som har en årsförbrukning på 193 000 kWh ökar kostnaden med drygt 26 000 kronor.
– Det är ingen rolig kostnad och den blir också mest kännbar under vintermånaderna.
EEM:s bränslepriser är hemliga, men mellan 2022 till 2024 ökade bolagets bränslekostnader för fjärrvärme med 52 procent. Bioolja, som har ett stort användningsområde, har under samma period trefaldigats i pris.
– Med den brutala höjning vi nu gör är prognosen att nå en marginal på 3,4 procent för 2025, säger Lotta Lejdberg.
Mats Bengtsson, styrelseordförande i kommunägda fastighetsbolaget Kfast, är fundersam till systerbolagets stora kostnadspåslag för fjärrvärme.
– Det är bekymmersamt av flera anledningar. Kostnadsökningen tar pengar i anspråk som vi behöver lägga på underhåll, samtidigt som de är för stora för att direkt rulla över på våra hyresgäster, säger han.
Kfast, som har närmare 8 000 hyreslägenheter i Eskilstuna, flera industrilokaler och kommunala verksamhetslokaler, är en av EEM:s största kunder.
– Höjningen av fjärrvärmepriset som EEM gjorde till i år var mer än kännbar. Nu väljer de att höja igen och nästan dubbelt så mycket. För vår del kommer det att innebära en kostnadsökning med mellan 25 och 30 miljoner kronor, säger Mats Bengtsson.
Han hade gärna sett att det kommunala energibolaget lagt större fokus på effektiviseringar och att hålla ned sina egna kostnader, något han befarar att Kfast kommer att behöva göra.
– Vi är också ett bolag som förväntas göra vinst – och dela ut pengar till våra ägare. De förutsättningarna försämras dramatiskt när vårt systerbolag rullar över sådana här kostnader på oss.
Mats Bengtsson och Kfast fick nyligen en dragning om höjningen – och vad EEM planerar för effektiviseringar och investeringar framöver.
– Vissa åtgärder är väldigt bra och kan göra stor nytta. Vi hoppas att priset på fjärrvärme sjunker när marknaden blir mer gynnsam, på samma sätt som bankerna justerar räntan när Riksbanken ändrar.
Som fjärrvärmekund – och boende i Eskilstuna kommun går det inte att välja en annan leverantör av energislaget än EEM. Trots det menar Lotta Lejdberg att bolaget verkar på marknadsmässiga grunder.
– Kunden kan välja andra uppvärmingsformer och de är dessa vi konkurrerar med. En ögonblicksbild med dagens energikostnader visar att fjärrvärme är kostnadsmässigt bättre än pellets, men något sämre än värmepump eller bergvärme, säger Lotta Lejdberg och fortsätter:
– Under tider med höga elpriser fjärrvärme dock fortfarande ett mer kostnadseffektivt alternativ och vi strävar efter att alltid vara konkurrenskraftiga.
Huvudprincipen för EEM:s prissättning av fjärrvärme är att nivån över tid ska vara konkurrenskraftig jämfört med övriga uppvärmningsalternativ – och för ägaren ge en skälig avkastning på det investerade kapitalet.
– Vårt mål är att fjärrvärmen ska generera en marginal på sju procent. Vår prognos för 2026 är att nå en marginal på 5,8 procent och för att nå dit räknar vi med att behöva höja den rörliga respektive fasta kostnaden med ytterligare fem respektive tre procent, säger Lotta Lejdberg.
Som ett led att förbättra öppenheten mellan energileverantör och kund kommer EEM till 2025 ansöka om medlemskap i Prisdialogen, ett system för transparent och rättvis prissättning av svensk fjärrvärme.
– Och ja, vid mer ett positivt marknadsläge med sjunkande kostnader kan vi också sänka priset på vår fjärrvärme.