Strax innan millennieskiftet stod badmintonklubbens nybyggda hall i Munktellstaden klar.
Anläggningen, som mäter drygt 1 400 kvadratmeter, har elva banor och värms företrädesvis med hjälp av fjärrvärme.
Och Eskilstuna badmintonklubb, liksom många andra fastighetsägare, drabbas hårt när fjärrvärmen i Eskilstuna blir dyrare från nyår.
– Det är vår särklass största kostnad och den har stuckit iväg i pris på ett oroväckande sätt de senaste åren, säger Mats Falk, ordförande i föreningen.
Klubben äger byggnaden och har i skrivande stund cirka 150 medlemmar. Förutom skolungdomar som kommer dagtid nyttjas hallen av 100 spelare i veckan, främst på kvällar och helger.
– Vi har länge levt på att många har abonnemang, det vill säga spelare som har stående bantider bokade lång tid framöver. På senare år har vi tyvärr märkt av en nedgång och då tappar vi också intäkterna.
2019 hade klubben 400 000 kronor i intäkter på abonnemang – för det här räkenskapsåret ser den siffran ut att hamna strax under 100 000.
Är det padelsporten som lockat till sig era spelare?
– Nej, men inledningsvis befarade vi att det skulle bli så. Tappet tog fart i samband med pandemin och de spelarna har inte hittat tillbaka, säger Mats Falk.
Till det här räkenskapsåret befarar Mats Falk att klubbens utgifter för fjärrvärme stiger med 100 000 kronor och med elen inkluderad lär kostnaden landa kring 400 000 kronor.
– Vi har en bra relation med kommunen och vi får föreningsbidrag, men dessa räknas inte upp i samma takt som utgifterna utvecklas.
Till i år valde klubben att höja avgiften för en bana med 20 kronor per timme och kvällstid kostar det numer 220 kronor att spela i hallen.
– Där tror vi att smärtgränsen går. Samtidigt är en högre avgift för att spela – eller att hyra ut fler banor det enda sättet för oss att öka våra intäkter. Det är en svår balansgång, säger Mats Falk.
Vad innebär den ökade fjärrvärmekostnaden för klubben?
– Vi kommer att behöva ta pengar ur vår renoveringsfond för att täcka upp underskottet. Det är inte helt bra då vi kommer att behöva renovera både taket och banor framöver.
Enligt Mats Falk ska klubben också ta hjälp för att se över olika energisparande åtgärder.
– Många badmintonhallar i Sverige ligger under konkurshot. Vi är inte där än, men med kostnadsökningar som de här blir läget snabbt allvarligt, säger Mats Falk.