– Vi har höjt priserna några procent och vi kommer höja dem ännu mer för priserna går upp hela tiden. Jag vet inte hur vi ska göra, säger Nashwan Faransi, ägare av Phoenix pizzeria på Careliigatan.
Att priset på matvaror blivit dyrare är ingenting nytt och det märker inte minst pizzerior och restauranger. Nashwan Faransi berättar om kilopriset för tomater som stigit från omkring 20 till 50 kronor. Matolja, kött, skinka, tomatsås, ost och vetemjöl – allt har blivit dyrare, berättar han.
Därför har han nu blivit tvungna att höja priset på pizzorna med fem till tio kronor. En kebabpizza som tidigare kostade 100 kronor kostar nu 110. Kebabkött har ökat 12 kronor per kilo och kyckling 15, berättar han.
– Det känns jättetråkigt, om vi ska höja priserna så här mycket kan inte alla handla lika mycket mat som förut.
Ännu har han inte fått några reaktioner från kunderna.
– Tio kronor är inte mycket egentligen. Om man handlar 3 pizzor får man betala kanske 25 kronor mer.
Pizzerian har varit i dialog med en av sina leverantörer, Axfood, som menar att leveranserna kommer bli ännu dyrare framåt. För att balansera utgifterna kan han därför behöva dra in på personal. Att höja pizza-priset för högt kan avskräcka gästerna, är Nashwan Faransi rädd. Framför allt eftersom familjerna har andra utgifter som stigit på senaste – priserna på energi, drivmedel och matvaror. Samtidigt kan en räntehöjning vara på väg.
– Vad som kommer hända om vi höjer priserna mer än vi gjort i dagsläget vet jag inte. Men det känns tråkigt, säger Nashwan Faransi.
Tidningen har pratat med flera pizzerior som antingen redan höjt priserna några kronor eller funderar på när det kommer att behöva ske. Hos American pizza today på Alva Myrdals gata funderar ägaren Mahmoud Darchini på hur mycket han kan höja pizza-priset.
– Så länge vi inte höjer priserna känner inte kunderna av det, men om vi ska höja dem lika mycket som varorna är risken överhängande att många inte tycker om det. Men viss justering måste vi göra, för det här går inte. Jag tänker på det nästan varje dag, säger Mahmoud Darchini och tillägger:
– Jag måste räkna på hur mycket råvarorna stigit och därefter bestämma hur mycket vi ska gå upp i pris. Det är ett dilemma vi sitter i.