Dyrbara insatser pressar livräddande förening

Att rädda sargade tänder och ögon på förvildade katter innebär en ny chans till ett värdigt liv, men det kommer med en saftig prislapp. Nu vädjar den ideella föreningen Livbojen, som arbetar för att rädda hemlösa katter, om ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta verksamheten.

Sara palm spanar in katten Samuel, sex månader, som till en början stretar emot en smula när Anna Alm lyfter upp honom. Han är en av flera katter som bor på jourhemmet i väntan på Adoption.

Sara palm spanar in katten Samuel, sex månader, som till en början stretar emot en smula när Anna Alm lyfter upp honom. Han är en av flera katter som bor på jourhemmet i väntan på Adoption.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-04-07 06:05

2019 hjälpte Livbojen 349 katter att få nytt hem. I fjol 500. Det handlar om allt från hemlösa katter till förvildade djur eller missar som hamnat i nöd då matte eller husse blivit akut sjuka.

– Det är tufft ekonomiskt. Vi har tagit hand om väldigt många sjuka och förvildade katter det senaste året och det medför stora kostnader att få dem i gott skick, säger föreningens ordförande Sara Palm.

Det finns uppskattningsvis 150 000 hemlösa katter i Sverige och Livbojen vill dra vårt strå till stacken för att hjälpa så många av dem som möjligt.

– Vi är en ideell förening och får inte några kommunala bidrag. Verksamheten finansieras genom gåvor, loppisar och genom att ge ut och sälja sin egen almanacka. Vi är beroende av vänliga och givmilda människor som ger oss olika typer av gåvor till katterna, säger Sara Palm.

Föreningen har inte något traditionellt katthem, utan arbetar med en jourhemsmetod. Det innebär att privatpersoner öppnar upp sitt hem för att ta emot en eller flera katter som är i behov av hjälp. Där får de stanna tills dess att de blir adopterade till ett permanent hem.

– Livbojen står för mat- och veterinärkostnader. Jourkatthemmen står för omsorg och hotellrum, säger Kajsa Eriksson som sköter föreningens administration och hemsida.

undefined
I väntan på ett permanent hem får katterna träffa veterinär och vila upp sig på något av Livbojens jourhem.

Anna Alm, i Vallby, strax utanför Eskilstuna driver ett av Livbojens, i dagsläget, sju jourhem. Hon har van hand med djur och har tagit hand om 381 katter sedan augusti 2018. När tidningen tittar förbi har hon nio katter inskrivna varav två ska bli adopterade och hämtade senare samma dag.

– Det funkar ganska smidigt då jag arbetar natt och det känns som en bra insats. Många katter är i ganska så dåligt skick när de kommer hit och här får de en möjlighet att komma till ro och återhämta sig, säger Anna Alm.

En förvildad katt behöver inte sällan omfattande vård och omsorg. Det handlar bland annat om insatser för vaccinering, avmaskning, tandvård och id-märkning.

– En hel del katter som vi får in dras med öronskabb och det innebär stora veterinärkostnader, säger Sara Palm.

undefined
Hemma hos Anna Alm erbjuds mat, kärlek och en trygg tillvaro.

Just nu behöver Livbojen ha in medel för att kunna hjälpa katten Elsa. Enligt veterinären har hon väldigt dålig munhälsa och ytterligare en rad utmanande diagnoser.

– Hon kommer från ett misärhem och har haft det väldigt tufft. Hennes ena öga är dåligt hon kan eventuellt behöva genomgå en stor ögonoperation. Den senaste veterinärfakturan låg på nästan 13 000 kronor och vi räknar med att behöva lägga ut minst lika mycket till för att Elsa ska kunna repa sig.

Det händer naturligtvis att Livbojen behöver fatta beslut om att avliva katter som är bortom räddning, men det ses alltid som en sista utväg.

– Vi har en no kill-policy och det innebär att vi ger alla katter en chans och vi avlivar inte ett djur bara för att det är förvildat. Det känns alltid tungt att behöva ta bort en katt, säger Kajsa Eriksson.

undefined
En kattfälla är ett ovärderligt hjälpmedel när skygga och förvildade katter ska tas omhand.

Att adoptera en katt från Livbojen kostar mellan 1 200 och 1 500 kronor. En summa som, i bästa fall, täcker föreningens avgifter för katten.

– Det råder någon romantisk myt om att det bara är att locka in en hemlös katt och så hoppar den upp i ens knä och börjar spinna – så funkar det sällan. Det tar mycket tid och pengar för att få ordning på en förvildad katt, säger Kajsa Eriksson.

Bortsprungen katt

Det finns två register där man kan registrera katter i Sverige, det ena är Svenska kennelklubben – Djurid.se, det andra heter SVERAK.
Att registrera din katt där innebär att den är sökningsbar om den kommer bort, du anger ditt nummer och adress på kattens märkning så att du kan få tillbaks din katt.
Om du hittar en katt som är tatuerad i örat eller chippad, och får fram numret, slå in detta på de två ovanstående registerna för att se om katten är registrerad och få reda på ägarens uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!