EEM får böta – hade inget bygglov

Eskilstuna energi och miljö lät montera en panncentral och en oljetank i logistikparken trots att de inte fått bygglovet beviljat. Nu väntas det kommunala bolaget få betala en sanktionsavgift på 267 750 kronor.

Eskilstuna energi och miljö hade inget bygglov när man installerade en ny oljetank och panncontainer i logistikparken. "Vi var i ett nödläge och hade inget val", säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM.

Eskilstuna energi och miljö hade inget bygglov när man installerade en ny oljetank och panncontainer i logistikparken. "Vi var i ett nödläge och hade inget val", säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM.

Foto: Lars Skärlund/Privat

Eskilstuna2023-03-21 16:52

Den 20 december förra året ansökte det kommunala bolaget Eskilstuna energi och miljö, EEM, om ett tidsbegränsat bygglov för en panncentral samt oljetank på fastigheten Kjula-Blacksta 1:5 i logistikparken. Bakgrunden till ansökan var att den befintliga pannan för fjärrvärme gick för fullt. 

Flera nya stora fastigheter i området har anslutits till fjärrvärmenätet under 2022 och när temperaturen i december låg på minus 15 grader uppstod problem för kunder i nätets ytterområden.

Situationen beskrevs som ett nödläge och bolaget beslutade att hyra en panna och montera den så snabbt som möjligt. Den 30 december togs den i drift trots att varken startbesked eller bygglov fanns på plats.

undefined
267 750 kronor väntas EEM få betala i sanktionsavgift för att bolaget uppförde de nya delarna av fjärrvärmeanläggningen utan bygglov.

Stadsbyggnadsförvaltningen har utrett frågan om att påföra bolaget en byggsanktionsavgift, eller böter i dagligt tal. I ett förslag som stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till på fredag framgår att avgiften uppgår till 267 750 kronor.

En byggsanktionsavgift kan enligt plan- och byggförordningen sättas ned till hälften, eller en fjärdedel, ”om avgiften inte står i rimlig proportion till överträdelsen”. 

Men någon "rabatt" verkar inte vara aktuell för EEM:

”Det har ännu inte framkommit några omständigheter som utgör skäl för att sätta ned avgiften”, skriver förvaltningen i sitt förslag till beslut.

undefined
"Som jag ser det finns inga förmildrande omständigheter i det här fallet", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

– Som jag ser det finns inga förmildrande omständigheter i det här fallet och Eskilstuna energi och miljö ska behandlas som alla andra som inte följer de regler som finns, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

EEM har förklarat agerandet med att man var tvungen att säkerställa driften.

”Att avvakta bygglov under rådande väderlek hade skapat stora problem för EEM och våra kunder”, skriver bolaget i ett yttrande.

Enligt Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM, hade bolaget inget val.

– Det var ett nödläge. Det har varit en explosionsartad etablering i logistikparken och vi hann helt enkelt inte med att leverera. Vi gjorde ett aktivt val för att orsaka minsta möjliga skada, säger hon.

Lotta Lejdberg poängterar att bolaget varit öppen med att man vidtog åtgärden utan bygglov och att man direkt efter installationen informerade bygglovsavdelningen om det inträffade.

– Det är första gången jag varit med om något liknande och förhoppningsvis också den sista.

Den 19 januari beviljades bolaget bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!