Syftet med det planerade projektet är att sortera och rena jordmassor från olika byggen för att kunna återanvända fraktioner som sand och makadam. Den finkorniga delen (silt) som blir över ska deponeras. Hittills har jord- och schaktmassor kunnat lämnas på Lilla Nyby men den möjligheten försvinner när deponin där snart är sluttäckt.
En jordsorteringsanläggning måste prövas enligt miljöbalken och Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har inlett tillståndsprocessen. Den tänkta placeringen för anläggningen ligger i Kjula, på den plats där NCC tidigare hade sitt grustag norr om E 20. Lokaliseringen har mött kritik från Eskilstuna Naturskyddsförening som menar att den framtida verksamheten riskerar att skada grundvattnet i Kjulaåsen.
– Vi tar alla risker på största allvar och jobbar med att ta fram skyddsåtgärder som gör att vi inte riskerar påverkan på grundvattnet eller påverkar något annat i omgivningen negativt heller, säger Kent Briby, operativ chef för affärsområde återvinning på EEM.
Enligt honom kommer anläggningen behandla material som har låga föroreningshalter och provtagning samt kontroll av materialet kommer att ske i ett tidigt skede på samma sätt som görs på Lilla Nyby idag.
Var deponin ska placeras är ännu inte bestämt.
– Vi jobbar fortfarande med förstudien där en lokaliseringsutredning pågår, så i dagsläget kan vi inte svara på det. Den kommer inte att hamna på samma ställe som jordsorteringsanläggningen, så mycket vet vi, säger Kent Briby.
Av den summa som investeras står jordsorteringsanläggningen för 113 miljoner kronor och deponin för 60. De intäkter bolaget räknar med att få in kommer dels från avgifter för mottagning av jordmassor, dels från försäljning av sand och makadam. Efterfrågan från den expansiva byggsektorn i regionen bedöms vara stor och enligt de kalkyler som gjorts ska investeringen vara betald inom åtta-nio år.
– Om allt går enligt tidsplanen så börjar markarbetet under första kvartalet 2022 och då räknar vi med att kunna börja testköra anläggningen under hösten samma år. Vad som nu sker är att vi ska upphandla den tekniska utrustningen. Parallellt jobbar vi med tillståndsansökan och planering av infrastruktur kring anläggningen, säger Kent Briby och poängterar att det finns förbehåll i upphandlingen som gör att den kan avbrytas om bolaget inte får de nödvändiga tillstånden.