Nya renhållningstaxor är på gång från årsskiftet och med inflation i landet har nog många förväntat sig en höjning även när det gäller det avfall man slänger där hemma. Men EEM har helt andra planer och har räknat fram att renhållningstaxan nästa år kan sänkas.
– Vi har ett monopol och arbetar för att det ska vara självkostnadspris på renhållningstaxan, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, och fortsätter:
– De senaste åren har vi jobbat mycket på sortering och identifierat av var det har fungerat bra och mindre bra. Vi har gjort åtgärder där det har fungerat mindre bra och kan därför presentera en sänkning på renhållningstaxan 2023.
Han kan konstatera att EEM har räknat och diskuterat renhållningskostnaderna för kommande året och att renhållningstaxan sänks för samtliga.
– En villa får åtta procents sänkning, det är ganska positivt skulle jag vilja säga. Gör vi om det till kronor blir det en sänkning på 234 kronor på ett helår. Tidigare var det 2 918 kronor om året för ett vanligt 190 literskärl.
Kent Briby berättar att när det kommer till lägenheter har de gått efter Nils Holgersson-undersökningen där en flerbostadsfastighet ”flyttas” genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs.
– När vi utgår från den blir det även en sänkning för de som bor i lägenhet, 6,9 procent eller 111 kronor per år. Det är fastighetsägaren som får sänkt renhållningstaxa, hur de gör med det mot sina hyresgäster kan vi inte rå över.
Han säger att EEM arbetar hårt på att allt mindre avfall ska gå till förbränning och att de som sorterar dåligt får betala för det.
– De som sorterar dåligt får bära sina egna kostnader. De har redan blivit omklassade under 2022 och fått en höjning, men det blir ingen extra höjning för dem nästa år.
År 2024 får kommuner ta över ansvaret för att alla hushåll har fastighetsnära insamling, FNI, till 2027.
– I dag är det producenterna som ansvarar för att samla in förpackningar, FTI ställer ut och samlar in dessa.
Framöver kommer EEM gå ut och informera fastighetsägare vad som är på gång och erbjuda dem bättre sätt att sortera hyresgästernas avfall.
– Antingen om de får kärl för sortering eller färgsortering i plastpåsar. Det här ska vara klart till 2027 och det ser vi fram emot då vi kommer att sortera ännu bättre i och med detta.
I dag har alla villor i Eskilstuna och de flesta flerfamiljsbostadhuset redan FNI.
– Med de nya förordningarna ska alla ha närhet till FNI, det är skillnaden. Vissa kommuner har inte ens börjat med matfallsinsamling eller färgsortering vid villor. Eskilstuna är en stark miljöprofil när vi pratar om detta, en förebild.
– Kommunen hjälper till att samla in för att få till en bättre sortering. Eskilstuna har valt en väg som nu bär frukt där många städer i landet måste göra det som Eskilstuna redan gjort för flera år sedan.
Kent Briby menar att inflationen i landet är på cirka sju-åtta procent och om renhållningstaxan varit kvar på sin nivå så hade det ändå varit en sänkning av priset.
– Styrelsen för EEM har godkänt taxan, sen ska den vidare till kommunföretags styrelse och sen därifrån till kommunfullmäktige för ett godkännande. Men att de skulle motsäga sig en sänkning känns inte rimligt.