Efter asylbränderna – nu skärper kommunen säkerheten

På kort tid har tre planerade asylboenden eldhärjats i Sverige. Något som nu får Eskilstuna kommun att skärpa säkerheten.

taa69de4.jpg

taa69de4.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-10-20 05:30

– Vi ser med stor oro på den här utvecklingen och vi hade möte i arbetsgruppen nyss. Jag har tagit på mig uppdraget att se till att vi skärper säkerheten i våra verksamheter. Då gäller det inte bara för målgruppen och för lokalerna utan också för vår egen personal, säger Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör med ansvar för flyktingfrågor vid Eskilstuna kommun.

Så sent som natten till i dag tisdag brann ett asylboende i Munkedals kommun. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. I lördags brann en gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka – en byggnad som var planerad att bli asylboende. Bara ett dygn innan brann en skola i Kånna, strax söder om Ljungby i Småland. Även den tänkt för flyktingar men som evakueringsboende. 

Och förra tisdagen stod en barack i Arlöv i Skåne i brand. En barack som var tänkt för ensamkommande flyktingbarn. Det är ännu inte klarlagt om bränderna i de tänkta asylboendena är anlagda.

– Vi har ett grundskydd och gör ronderingar redan i dag och har kontakt med olika vaktbolag. Men vi måste säkra så att det inte blir som i Arlöv.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om att kommunen nu kraftsamlar för att möta flyktingkrisen. Bland annat genom att bistå Migrationsverket med akutplatser men också genom att planera för fler boenden för ensamkommande barn.

I Umeå har kommunen bestämt att hålla hemligt var ett boende ska öppna, just på grund av säkerheten. Hur ser ni på det?

– Den frågan tog vi också upp. Vi har ju tidigare varit tydliga med var ett boende ska placeras. Kanske kommer vi att bli mer återhållsamma med den typen av information tills boendet är igång.

Men enligt Tryggve Lundh är frågan tudelad.

– Samtidigt kan det bli kaotiskt för människor som bor i närheten om det helt plötsligt öppnar ett boende utan att de fått information. Så det gäller att göra en balanserad avvägning.

Hur ser hotbilden ut för Eskilstunas del?

– Det har inte kommit in några hot i dagsläget. Men vi måste sätta igång och jobba och göra riskbedömningar.

Samtidigt fortsätter flyktingströmmen att ligga på rekordnivåer. Enligt siffror från Migrationsverket har 9 179 personer sökt asyl i Sverige den senaste veckan, där flyktingar från Syrien och Afghanistan är de största grupperna.

Hittills i år har 95 430 personer sökt asyl i Sverige, varav 19 381 är ensamkommande barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om