Mordrättegång ställdes in – nu slår åklagaren tillbaka

Informatören i utredningen om mordet i Årbyskogen 2018 var aldrig en informatör. Han var ett vittne och tog själv kontakt med polisen när rättegången i tingsrätten var avslutad. Det säger åklagare Anna Asklöf ett par dagar efter turbulensen i förra veckan när hovrätten ställde in den planerade mordrättegången.

En 41-årig man sköts till döds i Årbyskogen i Eskilstuna i augusti 2018. Rättegången i hovrätten har stoppats och det rättsliga efterspelet är ännu inte klart.

En 41-årig man sköts till döds i Årbyskogen i Eskilstuna i augusti 2018. Rättegången i hovrätten har stoppats och det rättsliga efterspelet är ännu inte klart.

Foto: Hanna Lindqvist

Eskilstuna2021-10-26 18:04

– Att han skulle vara informatör är hans egna uppgifter. För mig och i min förundersökning är han ett vittne och ingenting annat, säger Anna Asklöf.

I augusti 2018 sköts en 41-årig man till döds i Årby motionsspår i Eskilstuna. De två män som åtalades friades i Eskilstuna tingsrätt, domen överklagades och drygt tre år senare var det i måndags dags för rättegång i Svea hovrätt. Men förra veckan publicerade tidningen Aftonbladet uppgifter om att polisen skulle ha påverkat den informatör som använts i utredningen. Efter att två försvarsadvokater och åklagaren Anna Asklöf anmält hinder, bestämde hovrätten i fredags att stoppa rättegången.

undefined
En 41-årig man sköts till döds i Årbyskogen i Eskilstuna i augusti 2018. Rättegången i hovrätten har stoppats och det rättsliga efterspelet är ännu inte klart.

Just nu råder vänteläge innan någon vet hur man ska gå vidare. Det konstaterar Thomas Tellebro på polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.

– Det handlar om två helt olika saker nu, säger han.

Det är mordutredningen och det är utredningen om huruvida de poliser som var involverade i förhöret med informatören/vittnet har gjort något fel eller inte.

– De poliser som var involverade jobbar inte i utredningsverksamheten nu. De gör annat polisarbete. Det är så vi gör rutinmässigt när sådant här händer, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Poliserna som arbetade med mordutredningen utreds av särskilda åklagarkammaren.

Det finns reglerat arbetsrättsligt hur sådant ska gå till, säger Christer Sjöqvist.

– Och det är mitt uppdrag att ta hand om de medarbetare som hamnat i en knivig situation, säger han.

undefined
Åklagaren Anna Asklöf säger att den man som utgett sig för att vara informatör i utredningen om mordet i Årbyskogen 2018 aldrig var polisens informatör utan vittne.

Åklagare Anna Asklöf säger att det som gäller för mordutredningen just nu är att först och främst reda ut vad som hände vid det tillfälle när informatören/vittnet förhördes av polisen. I ett samtal som bandades med hjälp av en bandspelare som han hade gömt i en strumpa, instruerade poliserna honom hur han skulle säga i förhöret strax efteråt.

Anna Asklöf säger att hon också ska gå igenom vad den mordåtalade 35-åringens advokat har lyft fram i sin inlaga till hovrätten för att ta ställning till om några åtgärder ska vidtas mot bakgrund av de krav han har ställt.

– Det bör inte bli poliser i Eskilstuna eller ens Sörmland som ska utreda det i så fall, utan utomstående poliser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!