Eva Hansen har bott på Spångagården i Torshälla sedan hösten 2019. Hon trivs utmärkt med sin ljusa lägenhet med utsikt över skogsbacken och strör lovord över personalen. Men så pekar hon ut i hallen.
– Där jag ska ha plats för ytterkläder och skor står min tvättmaskin, som inte får plats i badrummet. När jag får besök finns ingenstans att hänga deras jackor, och jag hör varken tv:n eller telefonen när tvättmaskinen är igång. Jag vill ju som alla andra människor kunna tvätta när jag behöver, men det går inte.
I badrummet har Eva valt att ställa sina egna snygga förvarningsskåp. Och det fungerar bra. Än så länge.
– Än klarar jag av att stå upp i duschen själv. Men den dagen jag behöver ha personalens hjälp blir det problem. Då ryker skåpen.
Eva hör att det finns ett stort missnöje bland de boende över de små badrummen.
– Jag bodde på Måsta äng tidigare, där var badrummen betydligt större. Här betalar jag 7 663 kronor i månadshyra och måste ha tvättmaskinen i hallen. Jag har pratat med både fastighetsbolaget och kommunalrådet Jimmy Jansson, men inte hjälper det.
I en annan lägenhet i den helt nybyggda delen av äldreboendet – som utgjorde etapp 1 i kommunens om- och tillbyggnadsprojekt – pågår filminspelning. Kommunhälsan och Rehabenheten är på plats och producerar instruktionsvideos för hur vård- och omsorgsboendets personal ska arbeta i de trånga utrymmena, när det är en rullstolsburen brukare de ska hjälpa på toalettstolen eller i duschen. När det inte finns tillräckligt fritt utrymme att utföra vissa moment inne i badrummet kan personalen behöva använda sig av lägenheten utanför när brukaren exempelvis ska flyttas från sin rullstol till en hygienstol på hjul.
Via en QR-kod utanför badrummen kommer personalen sen att kunna scanna till sig filmerna direkt i mobilen.
Enhetscheferna Nina Prytz och Emelie Vapper agerar personal under inspelningen.
– Nu handlar det för oss om att förhålla oss till det förvaltningsledningen bestämt och anamma nya arbetssätt. Detta har tagit tid och kraft i flera år, men vi kan bara jobba på och göra allt vi kan och behöver för att lösa situationen på bästa sätt för personal och brukare, och säkerställa att ingen skadar sig.
De tror och hoppas att de brukare som berörs – vilket är en knapp tredjedel av sammanlagt 42 boende – inte ska påverkas i någon högre grad av de nya rutinerna.
– Vi är väldigt glada över att också ha så bra samarbete med de superduktiga skyddsombuden hela vägen. Vi har ju samma mål; en bra arbetsmiljö utifrån de lagar som råder.
Kommunal i Eskilstuna och Spångagårdens skyddsombud liknar debaclet med de felbyggda badrummen på Spångagården vid en skandal.
– Det värsta är att kommun och fastighetsbolag inte tagit till sig av vad vi sagt. Hade de någon gång under projektets gång vågat lyssna på oss hade vi inte varit här i dag, säger huvudskyddsombudet, Cathrine Thorn. Hon har anmält Arbetsmiljöverkets beslut om arbetsförbud till Förvaltningsrätten eftersom hon inte anser det vara tillräckligt omfattande. Skyddsombuden vill för sina medlemmars skull se ett förbud även mot arbete i duschutrymmet.
– Jag trodde ju inte det var sant när jag öppnade dörren till lägenheterna i etapp två, och upptäckte samma fel där som i den första avdelningen. Det är 2022, och man bygger in så otroligt dålig arbetsmiljö.