Det var på vårkanten 2015 som brödratrion Tony, Salle och Alen Mansour slog upp portarna till Mocca deli i Eskilstuna. Bröderna är uppvuxna i en restaurangmiljö och ville nu knyta samman sina kunskaper. Resultatet blev Mocca deli som beskrivs som ett heldagskoncept.
– Det är inspirerat av Europa där gäster kan serveras fika, mat eller dryck hela dagen och kvällen, säger Tony Mansour.
I dag återfinns Mocca deli i sex svenska städer med fokus på Mellansverige, däribland Västerås och Örebro.
– När vi öppnade i Eskilstuna var inte tanken att det skulle bli en kedja. Det var 2018 det officiellt blev en kedja.
Verksamheterna utanför Eskilstuna drivs av franchisetagare. 2018 öppnade bolaget i Örebro och prisades två år i rad som ett Gasellföretag av tidningen Dagens industri. Nu ska bröderna alltså expandera ytterligare. 2023 tänker bröderna expandera verksamheten både till Skövde och Växjö. Därtill finns ytterligare expansionsplaner som bröderna väljer att hemlighålla tills vidare.
– Vi väljer vissa städer där vi har en lokal profil som är duktig och som kanske inte har hela ekonomin för att etablera själv. Då kanske vi kommer in och äger en del. Trots att vi redan har sex enheter så är vi lika försiktiga nu som när vi öppnade den första, säger Tony Mansour.
Med en pandemi bakom oss och en annalkande lågkonjunktur – hur klarar era verksamheter det?
– Det måste vara prisvärt att ta en lunch, fika eller middag och just det var vår styrka under pandemin. Men vår riktiga styrka kommer just under lågkonjunktur. Vår koncept byggdes från första start utifrån pristänk och vad är den lägsta summa som en gäst kan betala.
Det är Tony Mansour, 40, som är ansiktet utåt för Mocca deli. Han sköter bolagsutveckling och expansion, medan Salle Mansour, 36, som har baristakunskaper även är driftansvarig. Alen Mansour, 33, är bartender. Bröderna är uppvuxna i Skiftinge och samtliga valde att inte fortsätta utbilda sig efter nionde klass.
– Det går att lyckas utan att plugga. Vi växte upp i Skiftinge och delar inte den bilden folk har av området. Det är klart att om man kommer från sådana områden så blir man hungrig. Men att vi lyckas så bra har även mycket familj och uppfostran att göra, säger Tony Mansour.