Det var pÄ vÄrkanten 2015 som brödratrion Tony, Salle och Alen Mansour slog upp portarna till Mocca deli i Eskilstuna. Bröderna Àr uppvuxna i en restaurangmiljö och ville nu knyta samman sina kunskaper. Resultatet blev Mocca deli som beskrivs som ett heldagskoncept.
â Det Ă€r inspirerat av Europa dĂ€r gĂ€ster kan serveras fika, mat eller dryck hela dagen och kvĂ€llen, sĂ€ger Tony Mansour.
I dag Ă„terfinns Mocca deli i sex svenska stĂ€der med fokus pĂ„ Mellansverige, dĂ€ribland VĂ€sterĂ„s och Ărebro.
â NĂ€r vi öppnade i Eskilstuna var inte tanken att det skulle bli en kedja. Det var 2018 det officiellt blev en kedja.
Verksamheterna utanför Eskilstuna drivs av franchisetagare. 2018 öppnade bolaget i Ărebro och prisades tvĂ„ Ă„r i rad som ett Gasellföretag av tidningen Dagens industri. Nu ska bröderna alltsĂ„ expandera ytterligare. 2023 tĂ€nker bröderna expandera verksamheten bĂ„de till Skövde och VĂ€xjö. DĂ€rtill finns ytterligare expansionsplaner som bröderna vĂ€ljer att hemlighĂ„lla tills vidare.
â Vi vĂ€ljer vissa stĂ€der dĂ€r vi har en lokal profil som Ă€r duktig och som kanske inte har hela ekonomin för att etablera sjĂ€lv. DĂ„ kanske vi kommer in och Ă€ger en del. Trots att vi redan har sex enheter sĂ„ Ă€r vi lika försiktiga nu som nĂ€r vi öppnade den första, sĂ€ger Tony Mansour.
Med en pandemi bakom oss och en annalkande lĂ„gkonjunktur â hur klarar era verksamheter det?
â Det mĂ„ste vara prisvĂ€rt att ta en lunch, fika eller middag och just det var vĂ„r styrka under pandemin. Men vĂ„r riktiga styrka kommer just under lĂ„gkonjunktur. VĂ„r koncept byggdes frĂ„n första start utifrĂ„n pristĂ€nk och vad Ă€r den lĂ€gsta summa som en gĂ€st kan betala.
Det Àr Tony Mansour, 40, som Àr ansiktet utÄt för Mocca deli. Han sköter bolagsutveckling och expansion, medan Salle Mansour, 36, som har baristakunskaper Àven Àr driftansvarig. Alen Mansour, 33, Àr bartender. Bröderna Àr uppvuxna i Skiftinge och samtliga valde att inte fortsÀtta utbilda sig efter nionde klass.
â Det gĂ„r att lyckas utan att plugga. Vi vĂ€xte upp i Skiftinge och delar inte den bilden folk har av omrĂ„det. Det Ă€r klart att om man kommer frĂ„n sĂ„dana omrĂ„den sĂ„ blir man hungrig. Men att vi lyckas sĂ„ bra har Ă€ven mycket familj och uppfostran att göra, sĂ€ger Tony Mansour.