Efter it-attacken mot Coop – så tänker företagen

Under pandemiåret har samhället blivit mer digitaliserat och i samband med det ökar cyberhoten. Eskilstuna-Kuriren har pratat med tre arbetsgivare i kommunen. "Det finns en klar hotbild", säger Kalle Sandberg på Sparbanken Rekarne.

När samhället blir allt mer digitaliserat ökar cyberhoten. Men arbetsgivarna i Eskilstuna säger att de är förberedda.

När samhället blir allt mer digitaliserat ökar cyberhoten. Men arbetsgivarna i Eskilstuna säger att de är förberedda.

Foto: TT/Montage

Eskilstuna2021-07-09 08:23

Förra veckans it-attack mot Coop tvingade flera Coopbutiker att stänga ner. Volvo CE, Sparbanken Rekarne och Eskilstuna kommun tar cyberhoten på allvar.

– Vi arbetar kontinuerligt med cybersäkerhet. Vi ser det som mycket viktigt att dessa frågor ingår som en naturlig del i allt arbete vi gör, säger Karin Winberg, som arbetar med informationssäkerhet på kommunen.

Eskilstuna kommun har aldrig drabbats av en it-attack i samma omfattning som den mot Coop, och mindre incidenter, menar kommunen, har följts upp, utretts och åtgärdats. Kommunen arbetar utifrån en modell de fått av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som bland annat ställer krav på underleverantörer.

– Är informationen känslig så finns det regler för hur den ska hanteras, både vad avser manuell och digital hantering, säger Karin Winberg.

Volvo CE, som är den största privata arbetsgivaren i Eskilstuna, har de senaste åren gjort stora investeringar.

– Det som har hänt med Coop skulle kunna drabba vilket bolag som helst men vi har ökat våra investeringar kring it-säkerhet och har personal med spetskompetens som jobbar proaktivt med hot, säger Anne Bast, pressansvarig på Volvo CE.

Kalle Sandberg som är it- och informationssäkerhetschef på Sparbanken Rekarne menar att brottsligheten går dit pengarna finns.

– Jag skulle säga att vi har bättre säkerhet för att vi har levt med hoten längre, men ingen är helt säker.

Det som emellertid har förändrats på senare tid är karaktären av it-attackerna och vilka företag som drabbas.

– Tidigare har det varit mer att skjuta med hagelgevär och se vad som fastnar, men på senare tid har attackerna blivit mer målinriktade, säger Kalle Sandberg.

Han menar att det blivit vanligare med så kallade ransomware eller utpressningsprogram, där hackare hotar att lämna ut känslig information om inte det drabbade företaget betalar. 

Sparbanken Rekarne har liksom kommunen krav på sina underleverantörer och särskild hantering för bland annat kunduppgifter.

Alla organisationer tidningen har pratat med säger att det finns en klar hotbild mot hela det digitaliserade samhället.

– Om man ska hitta någonting positivt med Coop är det väl att det har aktualiserat ämnet. Det här kan bli den väckarklocka som många behöver, säger Kalle Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!