Restriktionerna har släppt – nu kommer nästa smäll

Landets krögare jublar över de lyfta restriktionerna, men allt är inte en dans på rosor. Branschen har svårt att locka tillbaka erfaren personal som de menar har gått vidare till andra yrken. Samtidigt har få ansökt till restauranglinjen under pandemin.

Göran Pettersson på Biff och grill och Johan Bergquist på Pitchers tycker att det är svårt att hitta erfaren personal till besöksnäringen. "När det saknas personal blir det stressigt för de övriga som jobbar", säger Göran Pettersson.

Göran Pettersson på Biff och grill och Johan Bergquist på Pitchers tycker att det är svårt att hitta erfaren personal till besöksnäringen. "När det saknas personal blir det stressigt för de övriga som jobbar", säger Göran Pettersson.

Foto: Montage/Fanny Lindblad

Eskilstuna2022-02-21 18:54

Restriktionerna som begränsat öppettider och storleken på sällskap har varit ett hårt slag för krog- och restaurangbranschen under pandemin. För att inte förlora pengar har de behövt säga upp personal och nu när branschen behöver återanställa personalen finns den inte där.

– Vi har ett problem i hela vår bransch. Vi har tappat massor med bra personal som har gått till andra branscher. Det blev så under pandemin när många av oss blev tvungna att säga upp personal. På Biff och grill blev vi tvungna att säga upp rätt många, säger Göran Pettersson.

Han är ett välkänt ansikte i Eskilstuna och driver bland annat Vilsta Sporthotell, Best Western Plaza Hotel, Nyby Herrgård Torshälla, Biff och grill samt Vinäger vinbar.

undefined
Göran Pettersson sitter med i en arbetsgrupp via Stua, Sörmlands turistutveckling. Han med flera från hotellverksamheter representerar branschen som arbetar fram förslag och upplägg till kommunerna på hur de snabbt ska få fler att utbilda sig inom branschen.

Brist på erfaren personal är ett problem som fanns även innan coronapandemin, men den visar sig allt tydligare nu när fler anställda valt att byta bransch.

– I det stora hela har vi jätteproblem att hitta kompetent personal. Man har tappat många som hade utbildningar inom yrket.

I skrivande stund finns 105 jobbannonser på platsbanken hos Arbetsförmedlingen som berör hotell, restaurang och storhushåll i Eskilstuna.

Johan Bergquist, krögare på Pitchers i Eskilstuna, bekräftar bilden av brist på personal med rätt kompetens.

– Det är många som söker, men rätt kompetens är svårhittad. Som erfarna bartenders, kockar och servitriser.

undefined
Förutom Pitchers hjälper Johan Bergquist till med rekryteringen på Vinäger, Biff och grill, Gränden och Glashuset.

Under pandemin var det få elever från Eskilstuna som ansökte till restauranglinjen som förstahandsval på Rinmangymnasiet. De senaste fyra åren har 15 personer per år ansökt till programmet från Strängnäs, Eskilstuna och Västmanland.

I år var sista dagen för första antagningsperioden den 10 februari. Christina Ulming som handlägger antagningen, konstaterar att det är en stor skillnad i år jämfört med i fjol.

– Det är 27 stycken som har sökt i första hand. Sen kan det tillkomma när vi fått elever utifrån, säger Christina Ulming om de preliminära siffrorna.

Lösningen på personalbristen i branschen är att utbilda fler och att göra den mer attraktiv, tror Göran Pettersson.

– Vi måste lyfta fram det attraktiva i branschen. Vi är ju en låglönebransch som jobbar med tråkiga arbetstider, så vi har ett tungt jobb för att skapa attraktiva arbetstillfallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!