På allt fler håll runt om i Eskilstuna har gräset fått växa fritt de senaste månaderna.
Och allt det är till följd av en medveten strategi från Eskilstuna kommun.
– Vi har ju alltid haft såna här ytor, men i år är det lite mer än vad det har varit tidigare, säger Charlotte Mörn, park- och naturchef på Eskilstuna kommun.
Syftet med att låta gräset växa högt har varit att skapa ängsytor där växter och pollinerare trivs. Kortklippta gräsytor förhindrar att gräsmarksvegetation och ängsmarksvegetation bildas och dödar många insekter som behöver föda och skydd. Det är däremot bra för bin, humlor, fjärilar och andra insekter om gräset får växa högt.
På kommunens hemsida finns information om projektet och en karta där man kan se vilka gräsytor som omfattas. Enligt Charlotte Mörn har projektet inte medfört någon jättestor ekonomisk vinning utan vinsten är i stället miljömässig.
– Vi har fått synpunkter förut att: "Varför klipper vi så mycket gräs? Kan vi inte värna om den biologiska mångfalden?" Det har blivit ett mer allmänt medvetande om att vi behöver spara på miljön och att ängsytor är bra för blommor och pollinerare. Där har vi mött upp mot en allmän önskan från allmänheten, säger hon.
Ett annat syfte med projektet har varit att minska utsläpp av fossila bränslen. Kommunen menar att det är onödigt att åka runt och klippa gräs många gånger varje säsong.
Nu är tanken i stället att slaghacksytor och ängsytor ska få växa sig höga och slås max en gång per år. Kommunen framhåller även att vi människor får en tystare omgivning när vi slipper gräsklipparnas ljud. Test har gjorts med att klippa gångar i det högvuxna gräset på vissa ställen för att locka till mer lek och rörelse.
Charlotte Mörn upplever att allmänheten har varit förstående utifrån de synpunkter som har kommit in till kommunen. Hon berättar att gräset nästa sommar kommer att få växa högt i ungefär samma omfattning som i år. Det blir i alla fall ingen större utökning av ytan.
– Det har varit fullt av insekter och pollinerare så att det har blivit precis som vi hade hoppats på. Vi tycker att det är ett lyckat projekt, säger hon.