Bostadshusen och gårdshusen som ingår i fastigheten Stövaren 18 är byggnadsminnesförklarade eftersom de utgör en rest av hur det såg ut i Gamla stan på 1800-talet. Gathuset samt staketet mot gården renoverades i en första etapp 2022. Då sattes även presenningar på taken på de övriga byggnaderna för att hindra vatten från att tränga in i husen.
Den andra etappen – renoveringen av gårdshusen – har dock dragit ut på tiden. Presenningarna som skulle skydda taken har gått sönder eller ramlat av.
Eskilstuna-Kuriren skrev i september om kritiken mot förfallet av gårdshusen. Eva Alström, som i många år engagerat sig för husen, hade anmält fastighetsägaren för vanvård och länsantikvarie Bo G Svensson sa till tidningen att han hoppades att situationen skulle komma att lösas utan att fastighetsägaren behövde bötfällas.
Nu säger Ludvig Egeryd, verksamhetsansvarig på Egeryds fastigheter, att renoveringen av de resterande byggnaderna kommer att påbörjas i vår.
– Det har inte varit vår mening att förhala det, men det är kostsamt att renovera den här typen av byggnader, säger han till Eskilstuna-Kuriren.
Först att renoveras blir den röda ladugårdslängan med bland annat ett utedass.
– Då blir det en total återställning av fasad och tak till grundutseendet.
– Som vår plan ser ut just nu så kommer vi att påbörja den här röda ladugården nu till våren. Det är väl skarpt nu egentligen. Vi har upphandlat och klart med byggentreprenör och är klara med dialog med länsstyrelsen om den.
Enligt Ludvig Egeryd kan det bli lite svårt att hitta någon lämplig användning för ladugårdslängan när den har renoverats.
– Man kan använda den som ett förråd att hyra ut eller något trevligt litet sommarcafé, säger han.
Renoveringen av ladugården beräknas pågå ett par månader. Därefter hoppas fastighetsägaren kunna starta renoveringen av det gula gårdshuset. Egeryds har skickat in en bygglovsansökan till kommunen om att få bygga om huset till en mindre bostad för uthyrning.
– Ja, vi vill i alla fall provtrycka den idén och se om kommun och länsstyrelse tycker att det blir en bra idé, säger Ludvig Egeryd.
Bostaden kommer att omfatta ett rum och kök samt våtutrymme. Enligt ansökan kommer byggnaden att behöva renoveras grundligt, men varsamt. Bland annat behöver stolparna i källaren som håller upp rummet bytas ut. För att kunna använda byggnaden som bostad behöver den byggas till med ett utrymme som ska inrymma wc, dusch och tvättmaskin. Tillbyggnaden behöver göras antingen på verandan eller på den inre gaveln. Förändringen strider mot detaljplanen och byggnadsminnesförklaringen, men borde enligt Egeryds ändå vara rimlig att få göra utifrån dagens förutsättningar.
– Vi har fått hjälp från en sakkunnig inom kulturarv som har hjälpt oss att rita och ta fram det är förslaget, säger Ludvig Egeryd.
– Vi tror att det kan bli en jättemysig liten bostad på innergården.
Om kommunen inte ger bygglov för en bostad kan byggnaden användas till något annat.
– Det kan mycket väl bli någon form av lokal också eller varför inte något litet café? säger Ludvig Egeryd.