Ny satsning på stöd för småbarnsföräldrar på bvc

Hur ska man tänka kring barnens skärmtid och hur får man in mer rörelse i deras vardag? Tunafors barnavårdscentral är först ut med gruppstöd för föräldrar med barn i förskoleåldern.

Malin Sjöqvist och Nicole Forsman, vårdenhetschef respektive distriktssköterska på vårdcentralen Tunafors, hoppas Familjelyftet ska hjälpa fler småbarnsföräldrar i vår. I första hand är det vårdcentralens listade familjer som välkomnas på den kostnadsfria utbildningen.

Malin Sjöqvist och Nicole Forsman, vårdenhetschef respektive distriktssköterska på vårdcentralen Tunafors, hoppas Familjelyftet ska hjälpa fler småbarnsföräldrar i vår. I första hand är det vårdcentralens listade familjer som välkomnas på den kostnadsfria utbildningen.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-01-18 04:45

Som nybliven förälder får du mycket stöd och hjälp under barnets första tid. Lite sämre är det med utbud av gruppträffar och diskussionsforum för förskoleföräldrar som behöver hjälp med utmaningarna i vardagen.

Nu har Tunafors barnavårdscentral rått bot på den saken, genom ett helt nytt, eget koncept; Familjelyftet. En omgång av fem gruppträffar för intresserade föräldrar har genomförts och så snart pandemiläget tillåter kör man igång nya grupper.

– Allt började 2019 med att vi såg att vår statistik stack ut lite negativt kring fyraåriga barn och övervikt. Det blev startskottet för diskussioner kring vad vi behövde fokusera på för att vända den trenden, berättar Malin Sjöqvist, vårdenhetschef på vårdcentralen Tunafors.

– Kanske var det bara en slump att just våra fyraåringar var lite tyngre än genomsnittet i riket det året. Men vi började utforma en handlingsplan, kartlade orsakerna och satte upp mål.

undefined
Nicole Forsman och Malin Sjöqvist på vårdcentralen Tunafors diskuterar det fina materialet i form av bland annat böcker och röreölselekar som Familjelyftet fått tillgång till.

De såg en rad möjliga orsaker till viktstatistiken, såsom föräldrars svårigheter att säga ifrån, brist på kunskaper, låga utbildningsnivåer, dåliga förutsättningar och det faktum att socker ofta är billigare än nyttiga alternativ i butikerna.

Det sistnämnda kunde de inte göra mycket åt. Men att stötta och hjälpa småbarnsföräldrar i vardagen, och leda föräldragrupper, det är barnavårdscentralen bra på. De knöt dessutom till sig bland annat familjevägledare och dietist via kommunen.

Sen kom det en pandemi i vägen. Men i höstas välkomnades intresserade till de första fysiska föräldraträffarna. Sju familjer deltog.

– Vi insåg att föräldrars problem med att sätta gränser, införa bra matvanor och rutiner och få in rörelse i barnens vardag, de finns ju även i familjer med normalviktiga barn. Så i stället för att göra riktade insatser valde vi att inte dra några gränser utan välkomnade alla med barn i förskoleåldern.

– Deltagarna var jättenöjda och så snart restriktionerna släpper kör vi igång en ny grupp. Förhoppningsvis hinner vi före semestrarna.

Viktkurvor som stiger för snabbt är ett fortsatt problem.

– Vi ser det redan under 2,5-årsbesöket. Men eftersom det här är en stor fråga nationellt finns mycket material att jobba med. Och så har vi turen att lokala Friskis & Svettis med alla sina goda idéer, och sitt Mini-Röris för barn och föräldrar, vill vara med som en viktig del i Familjelyftet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!