Efter pandemiåren: Rusning till årets julbord

Förra året var det många som hade hoppats på en julbordscomeback efter lättade pandemirestriktioner– men feststämningen kom av sig när ytterligare restriktioner infördes lagom till jul. Nu är Eskilstunaborna redo för revansch, vilket märks av hos stadens krögare.

 Eskilstunas krögare känner av ett ökat tryck på julbordsbokningarna i år.

Eskilstunas krögare känner av ett ökat tryck på julbordsbokningarna i år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Eskilstuna2022-10-24 20:46

– Vi har fler bokningar i år än vad vi brukar ha vid den här tiden på året. Det känns att gästerna är taggade på julbord, säger Göran Pettersson, som bland annat driver Vilsta Sportcafé och restaurang Biff och grill där det serveras julbord. 

Det är främst företag som bokat sina platser tidigt. Bokningarna från privatpersoner väntas komma in närmare jul. Trots ett högt bokningstryck finns det fortfarande platser kvar att boka i nuläget, även om vissa datum redan är uppbokade.

undefined
Göran Pettersson, som bland annat Vilsta Sportcafé och Biff och grill märker av att fler företag väljer att boka julbord tidigt i år. Han är dock lite orolig över att lågkonjunkturen göra så att privatpersoner väljer bort julborden.

Bokningstrycket var högt även förra året vid den här tiden. Men eftersom oron för pandemin ökade i slutet av förra hösten följt av ytterligare restriktioner, var det flera som valde att boka av sina julbord.

– Ungefär hälften bokade av och feststämningen försvann, säger Göran Pettersson.

Han ser nu fram emot att kunna bjuda sina gäster på ett restriktionsfritt julbord igen, men nu har nya orosmoln blossat upp.

– Man är lite orolig för vad som händer med lågkonjunkturen. Jag tror att många företag går bra än så länge och vill bjuda sin personal, men jag tror att det kan drabba våra privata gäster, säger Göran Pettersson.

undefined
På Gästgifveriet får de in nya förfrågningar på julbord varje dag, berättar Hasse Eriksson Fröberg som driver restaurangen tillsammans med sin fru Jenny Eriksson Fröberg.

På Gästgifveriet ser de också ett högt bokningstryck på årets julbord.

– Det bokar på bra. Det är nya förfrågningar varje dag, säger Hasse Eriksson Fröberg som driver restaurangen tillsammans med sin fru Jenny Eriksson Fröberg.

Enligt honom hade de ett bra julbordsår redan förra året – trots pandemin.

– Det var en del företag som bokade av, men då var det privatpersoner som bokade på i stället. Vi hade uppemot 800 gäster.

Nu ser de fram emot att kunna ta emot lika många gäster. Att den ekonomiska oron skulle påverka årets julbordsbokningar är de inte oroliga för. 

– Nej, det är inget vi märkt av än i alla fall, säger Hasse Eriksson Fröberg.

undefined
På Sundbyholms slott ser de inte tecken på lågkonjuktur än, enligt Christin Widerberg, vice vd.

Enligt Christin Widerberg vice vd på Sundbyholms slott ser de en "rejäl ökning" av julbordsbokningarna jämfört med tidigare år innan pandemin år. Hon märker heller inte av någon lågkonjunktur än. Däremot en "post-covideffekt" både när det gäller konferens- och restauranggäster.

– Vi har haft ett väldigt högt tryck från i maj och det pågår fortfarande, men vi vet att det sakta kommer att plana ut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!