Pandemin har varit tuff för många branscher och många enskilda näringsidkare. Mäster Skoog har dessutom lidit av att allt fler butiker lämnar centrum. Dessutom har gatuarbeten i omgångar begränsat tillgängligheten. "Det finns inget slut på eländet", sa skräddarmästare Berndt Skoog när tidningen intervjuade honom i oktober 2020.
Nu har arbetet på Drottninggatan förflyttat sig något och pandemirestriktionerna har släppt.
– Det är jätteskillnad! Nu är det kunder inne varje dag och frågar, bokar och köper grejer till bröllop. Många har väntat länge på att få gifta sig, säger Berndt Skoog som driver butiken sedan 40 år tillbaka.
Många har fått pausa sina giftasplaner under pandemin och vill passa på nu. Berndt Skoog vill däremot varna för att ha alltför bråttom. Det kan nämligen vara svårt att få tag på både festlokal och kläder på kort varsel.
– Killar tänker ofta att "det ordnar sig" och det har det ju ofta gjort också. Men så är det inte längre. Det är jättesvårt att få tag på kostymer nu. Fabrikerna permitterade personal under pandemin och många har fått andra jobb. Nu när fabrikerna ska börja tillverka igen har de inte personal som kan sy, så de ligger efter.
Just kostym är det vanligaste valet för brudgummar.
– Många väljer en mörkblå, kornblå eller ljusgrå kostym, eller en smoking.
Vill man gifta sig som på farfars och morfars tid, kan man i stället klä sig i frack.
– Den som vill ha frack eller jackett hyr den ofta, medan den som väljer kostym köper den. En kostym kan användas i många andra sammanhang, säger Berndt Skoog.
När det gäller bröllopsklänningar är den tydligaste trenden färgen – den ska vara offwhite.
– Nyansen är lite mildare och behagligare, både mot huden och frisyren. Bara en av hundra klänningar är kritvita. Det är oftast kvinnor från Sydeuropa eller Mellanöstern som väljer det.
Gällande modellen på klänningen varierar valen.
– Det är ganska mycket bara ryggar. En del vill ha lång ärm, en del axelkort. Spets förekommer också.
Att kunderna har återkommit och att många planerar bröllop under sommaren är en lättnad för Berndt Skoog och hans personal.
– Vi förlorade halva försäljningen under två års tid. Det har varit jättejobbigt för oss, men vi börjar se ljuset. Nu kanske vi kan överleva.