Stor efterfrågan på kockar och serveringspersonal

Under pandemin försvann tusentals arbetstillfällen inom hotell- och restaurangnäringen. När branschen nu växlar upp har företag svårt att hitta behörig personal. "Många som fick lämna sina jobb har både hunnit studera och bytt yrke. Det har framkallat de flaskhalsar vi ser nu", säger Sam Farsani, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

"När det är brist på personal så försöker vi hjälpas åt på varandras områden", säger Elites vd Annica Åkerblad som liksom receptionschefen Veronica Nilsen Höjer serverat på onsdagens lunchsittning.

"När det är brist på personal så försöker vi hjälpas åt på varandras områden", säger Elites vd Annica Åkerblad som liksom receptionschefen Veronica Nilsen Höjer serverat på onsdagens lunchsittning.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-06-02 06:27

På tisdagen fanns det 25 lediga kockjobb hos Arbetsförmedlingen i Sörmland, men efterfrågan är sannolikt mycket större än så. Långt innan restriktionerna slopades varnade branschen för att det skulle bli svårt att återrekrytera personal.

– Vi såg att pandemin slog extra hårt mot besöksnäringen och det gjorde att många med yrken inom hotell och restaurang sökte sig till andra yrken. Nu är det istället brist på just den här gruppen och det blir extra påtagligt när branschen går in i sin högsäsong, säger Sam Farsani på Arbetsförmedlingen.

Han beskriver ett generellt högt tryck efter arbetskraft – och i synnerhet efter personal inom besöksnäringen.

– I dag finns det 100 000 lediga jobb i Sverige. Till 98 procent av dessa krävs minst gymnasiekompetens och det hindrar tyvärr många som står utanför arbetsmarkanden att vara behöriga.

undefined
"Vi uppmanar alla som kan tänka sig yrket att ta chansen och utbilda sig till kock", säger Sam Farsani, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

För att stimulera efterfrågan från just restaurangbranschen har Arbetsförmedlingen både egna kockutbildningar och samarbeten med flera privata alternativ.

– Vi uppmanar alla som kan tänka sig yrket att ta chansen och utbilda sig till kock. Vi har dagligen arbetsgivare som hör av sig i jakt på personal och det finns utan tvekan gott om jobb inom sektorn.

Elite Stadshotellets vd Annica Åkerblad, som även är ordförande i Eskilstuna hotell-och restaurangförening, bekräftar det stora personalbehovet.

– Det råder en generell brist på främst kockar och serveringspersonal. Det gör att många tvingas tacka nej till större beställningar eller anpassa menyn till den kompetens som finns på plats.

Annica Åkerblad säger att Elite har klarat sig förhållandevis bra tack vare en stabil grundbemanning.

– Ja, på den biten är vi lyckligt lottade. Utmaningen för våra restauranger blir vid större arrangemang med över 300 gäster. Innan pandemin hade vi en lång lista på personal som kunde komma in på kort varsel – det funkar tyvärr inte i dag.

För hotellets del är bristen störst på kvalificerad städ- och serveringspersonal.

– I dag när vi har toppar med hög beläggning löser vi det genom att hjälpas åt på varandras arbetsområden. Båda jag och receptionspersonalen har exempelvis serverat vid dagens lunchsittning.

undefined
Malin Lund är kallskänka och frukostvärdinna på Elite Stadshotellet i Eskilstuna. Hon har haft jobbet kvar även under pandemiåren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!