Från den 1 juni gäller nya deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det har åter blivit tillåtet med lite större folksamlingar, och för kyrkliga högtider såsom dop och vigslar betyder det att upp till 50 personer med anvisad sittplats får delta, i stället för 8 som gällt en längre tid.
Patrik Skantze är kyrkoherde i Husby-Rekarne och Näshulta församlingar, med ett par av de allra mest populära dop- och vigselkyrkorna i Eskilstuna. Här förrättas normalt 60-70 dop per år. Förra året såg väldigt annorlunda ut.
– Vi hade 30-35 dop och jag vigde bara tre, fyra par under hela 2020. Vigslarna blev ju ännu så mycket mer påverkade av de hårda restriktionerna, eftersom brudparet oftast vill ha fest i samband med vigseln, i församlingshemmen eller någon annan närliggande lokal. Men det har ju inte gått. Människor vill ju samla sina nära och kära, och har valt att skjuta upp ceremonierna.
Bara denna helg har Patrik Skantze fyra dop och en konfirmation – nästan enbart uppskjutna arrangemang – och lediga tider under sommaren går åt i rask takt.
– Det råder lite halvkaos hos vår bokningsansvariga just nu, milt sagt, när människor hör av sig med frågor, kollar upp vad som finns ledigt och vill boka in och boka om sina vigslar och dop. Vi har vigslar som ställts in tre gånger, för att man väntat och hoppats på lättnader. Många datum är helt fulla nu, men vi har inte satt hela sommaren än, ett par helger är lediga.
Det är inte helt enkelt att tolka regeringens plan för avvecklingen av restriktionerna, konstaterar Patrik Skantze. Det kan i kyrkans värld vara fina linjer mellan vad som är privata och offentliga tillställningar och vad man nu får göra. Hur många sittplatser? Hur stort svängrum? Får man ha fest efteråt? Redan den 1 juli lättas reglerna dessutom ytterligare. Om inte datumet ändras, och om inte smittoläget förvärras.
– Men prövningens tid är lärdomens stora tid, tänker jag. Vi lär oss efter hand och löser allt på bästa sätt. Och just dopet är så centralt inom kyrkan, det är överprioriterat. Vi ser till att alla får boka en tid, även om det kanske inte blir en helgdag. Det händer också oftare i dag att jag åker hem till människor och förrättar dop. Kanske bjuder vi i slutet av sommaren dessutom in dem som inte fick de tider de ville ha till en helg med drop in-dop och -vigslar.