Miljöpartiet presenterar åtgärdspaket mot skjutningarna

Breda satsningar på förskola, skola och socialtjänst. Så vill Miljöpartiet i Eskilstuna komma till rätta med skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten. "Det är uppenbart att det har gjorts för lite och för sent.", säger Linus Lakso, gruppledare.

När mordet inträffade på Brunnsbacken i Eskilstuna var Märta Stenevi, Miljöpartiets ena språkrör, på besök. "Vi var ute och gick och såg att det kom polisbilar körandes i full fart. Ett otroligt pådrag.", säger Linus Lakso, partiets gruppledare i Eskilstuna.

När mordet inträffade på Brunnsbacken i Eskilstuna var Märta Stenevi, Miljöpartiets ena språkrör, på besök. "Vi var ute och gick och såg att det kom polisbilar körandes i full fart. Ett otroligt pådrag.", säger Linus Lakso, partiets gruppledare i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-06-06 17:47

När en man avrättades på övergångsstället på Brunnsbacken i Eskilstuna var Märta Stenevi, Miljöpartiets ena språkrör, här på besök.

– Vi var ute och gick och såg att det kom polisbilar körande i full fart. Ett otroligt pådrag. Vi förstod att det hade hänt något och kollade naturligtvis nyheterna och fick läsa om det här. Det är helt... helt sjukt. Då kände man att det här funkar inte längre. Nu måste man ta ett rejält krafttag mot gängbrottsligheten, säger Linus Lakso, gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna.

En 17-åring sitter nu häktad och sedan tidigare har Eskilstuna upplevt att både mördare och mordoffer vid skjutningar har varit ungdomar.

– Det är tragiskt att det är barn som utsätts för det här och som utför det. Det är ett djupt misslyckande från samhället.

undefined
Linus Lakso, gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna. Ett parti som nu presenterar ett åtgärdspaket för att komma till rätta med skjutvapenvåldet.

I en serie artiklar kommer vi lyfta vad partierna i Eskilstuna ser för lösningar på skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten. Först att få frågan är alltså Linus Lakso från Miljöpartiet.

– Det är två delar som behövs. Det är en här och nu, och det är en förebyggande del. Och det här måste man göra samtidigt.

Han menar att mycket av det som behöver göras nu behöver ske på nationell nivå.

– Det handlar om lagstiftning och resurser till polisen. Nationellt vill Miljöpartiet skjuta till en halv miljard till polisen. Det ska inte sitta poliser och utfärda pass, de ska vara ute och jobba. Sedan behövs det ännu fler lokalpoliser som kan jobba förebyggande, säger Linus Lakso och fortsätter:

– Här i Eskilstuna så behöver man utöka samverka samverkan mellan polis, socialtjänst, skola och fritidsverksamheter. För att snabbare få information och få bättre koll på läget och kunna plocka in kriminella tidigare.

Samtidigt ser han att det krävs satsningar på det förebyggande arbetet.

– För varje kriminell de plockar in finns det två ungdomar som potentiellt kan rekryteras in i gängen. Så länge det är så kommer man inte åt problemet. Det man behöver göra är att satsa kraftfullt på det förebyggande arbetet. Då handlar det om breda satsningar, på förskola och skola, på socialtjänsten. Där vill vi skjuta till pengar så att de får mer resurser.

– Vi har sytt ihop ett kraftfullt åtgärdspaket som vi tror skulle behövas för att komma till rätta med de här problemen. Vissa saker har vi sagt jättelänge, vi har varit emot nedskärningarna man har gjort i skolan med exempelvis försämrat tilläggsbelopp. Men utifrån det som har hänt har vi tittat ännu närmare på vad man skulle behöva göra mer.

Som oppositionsparti ligger det i sakens natur att kritisera den styrande majoriteten.

– Det är uppenbart att det har gjorts för lite och för sent.

Men Linus Lakso väver in kritiken i ett litet beröm.

– Man har satsat 30 miljoner på Trygga unga. Och det tycker vi är bra men det är för lite och för sent. Och det man missar lite grann där är att man behöver ha med skolan och sedan har man inte skjutit till några resurser för det förebyggande arbetet för de ännu tidigare åren. Mellan noll och tolv år tycker vi att det saknas en satsning.

– Vi tycker även att man skulle behöva samarbeta mer med civilsamhället. Många saknar långsiktig finansiering och medel för att kunna göra ännu mer. Det är såna saker vi har satt ihop ett paket för att skjuta till pengar till.

Åtgärdspaketet

• Utöka Trygga unga-satsningen (13-20 år) till att omfatta även Trygga Barn (0-12 år).

• Stärka och vidga SSPF-samverkan (skola, socialtjänst, polis och fritid) och satsa på tidigare insatser med Social insatsgrupp.

• Ge mer stöd till föreningslivet, genom att utforma och utöka kommunens föreningsbidrag på ett sätt som stärker arbetet med integration och jämställdhet.

• Återställa tilläggsbeloppet enligt de ursprungliga kriterierna för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!