Regionen bekräftar operationer – tillsätter utredning

Nyligen kunde Eskilstuna-Kuriren avslöja att personal opererar hängande ögonlock på kollegor på Mälarsjukhuset. Nu bekräftar regionschefen Birgitta Barkne Nilsson att operationer ägt rum efter arbetstid och att man tillsätter en intern utredning.

Nu bekräftar regionen att personal har utfört operationer på kollegor. Nu ska de tillsätta en intern utredning.

Nu bekräftar regionen att personal har utfört operationer på kollegor. Nu ska de tillsätta en intern utredning.

Foto: Per Karlsson / TT

Eskilstuna2023-12-11 17:01

Tidningen har tidigare rapporterat om hur läkare under utbildning genomför skönhetsoperationer på hudklinikens personal på Mälarsjukhuset – helt gratis. 

Enligt våra källor ska det röra sig om ögonlocksplastik som utförs utanför klinikens öppettider.

– Regionen har sedan länge tagit beslut om att inte ägna sig åt kosmetisk kirurgi i den offentliga vården på sjukhusen och vi nekar patienterna såna ingrepp. Det får man söka sig till privat vård för och betala för själv. Ögonkirurgi kostar säkert 30 000–40 000 kronor. Ska vi hålla på med sånt på kvällarna på sjukhuset ska hela länets befolkning också erbjudas operationerna skattefritt, sa en person med god insyn i verksamheten till tidningen då.

undefined
"Läkarna har inte gjort det här i syfte att tränga sig före i kön eller tjäna pengar. Det här har varit i rent utbildningssyfte för god och säker vård", säger regionchefen Birgitta Barkne Nilsson.

Nu bekräftar Birgitta Barkne Nilsson, som är chef för regionens division Medicin – dit hudkliniken hör, att läkare har opererat personal i sjukhusets lokaler på eftermiddagarna utanför klinikens öppettider. Totalt ska det handla om sex tillfällen. Enligt henne har operationerna skett i utbildningssyfte.

– Syftet bakom det hela har varit att öva på ingrepp som förekommer på kliniken, men relativt sällan, i samband med tumörkirurgi runt omkring ögonen, säger hon.

Hon berättar att de aktuella läkarna frågat kollegorna om de kan få öva på ingreppen på dem och de har då ställt upp.

– Det handlar om att man skär ut en hudbit från övre ögonlocket och transplanterar in i de defekter som blivit, alltså där man har tagit bort hudtumören.

Men då är det egentligen samma sak som ögonlockslyft?

– Nja... Nej, det här är ingen skönhetsoperation ur det perspektivet – utan här handlar det om att ta bort hudbitar. Men man kan säga att det blir exakt detsamma på ett sätt, bara att de här personerna som ställt upp har blivit opererade på den där hudbiten, säger hon.

Enligt Birgitta Barkne Nilsson har det funnits en god tanke bakom de här operationerna: nämligen att erbjuda patienterna god vård och säkra ingrepp. 

– Det här var den lösning som man valde för att utbilda, däremot är det inget arbetssätt som ska förekomma hos oss i regionen. Ska man utföra fortbildning ska det genomföras på arbetstid på sedvanligt sätt, via utbildningar eller att stå bredvid sina kollegor som utför ingrepp.

undefined
Operationerna ska ha genomförts på eftermiddagarna i sjukhusets lokaler utanför mottagningens öppettider, enligt Birgitta Barkne Nilsson.

Har det skett liknade operationer på andra enheter?

– Inte som jag känner till.

Birgitta Barkne Nilsson berättar att de nu ska tillsätta en intern utredning kopplat till operationerna och kommer att utföras av patientsäkerhetsavdelningen i Region Sörmland.

– Vi kommer att titta ur alla perspektiv, exempelvis på hur man får till en utbildning på bästa sätt för att även genomföra sådana här utbildningar men att det sker korrekt och att de görs under arbetstid.

I den tidigare artikeln vittnar flera personer med god insyn i verksamheten att man systematiskt "trollar bort" vårdkön. Enligt tidningens källor får patienterna som remitterats från primärvården inte en kallelse till hudkliniken. I stället får de hem ett brev där det själva ska kontakta kliniken för en tid. Om ingen har bokats inom åtta veckor går remissen tillbaka till primärvården igen.

Men det är ingenting som Birgitta Barkne Nilsson känner till.

– Nej, det har jag inte fått några signaler om att det skulle vara ett problem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!