Filip Rundström (M), vice ordförande i Eskilstunamoderaternas kretsstyrelse, anser att Puustinens förslag bör betraktas som ett enskilt utspel – utan förankring i det egna partiet.
– Det står enskilda medlemmar fritt att komma med synpunkter och förslag. Det finns inget beslut om att det här är politik som Moderaterna vill genomföra, säger han.
– Kort och gott; inför val tar vi fram ett kommunalt handlingsprogram, vårt lokala valprogram, och där finns ingenting av det här med.
Tittar man i den nu gällande överenskommelsen från 2022 är detta dock inget som Puustinen tagit ur luften. I avtalet mellan M och S finns en punkt om drogtestning med:
“Begränsa efterfrågan på narkotika. I samråd med arbetsgivare och fack prova en modell med frivilliga regelbundna drogtester i massiv skala. Vi vill undersöka möjligheten att införa negativt drogtest som villkor för anställning i kommunen.”
Det som har gjort att debatten har blossat upp nu grundar sig i en intervju med Puustinen i Eskilstuna-kuriren från förra veckan där han bland annat sa:
– Rent krasst ser jag helst att alla uppmanas att lämna drogtest och att det blir obligatoriskt vid nyanställningar. Det kan säkert möta motstånd hos en del och uppfattas som kontroversiellt. Men jag ser inget konstigt i det.
Det lagliga utrymmet för att införa drogtester skiljer sig åt mellan privat och offentlig sektor där anställda inom offentlig verksamhet har ett starkare integritetsskydd.
"Politik handlar om att driva frågor och ligga i framkant och kunna utmana lagstiftningen när den inte hänger med i utvecklingen av samhället", skriver Puustinen i en senare debattartikel.
Någonstans där tappade han partikamraterna, enligt Rundström.
– Om testerna ska vara frivilliga hade man inte behövt utmana lagstiftningen, men pratar vi om att förändra en lagstiftning och börjar prata om regeringsformen och friheten från kroppsliga ingrepp – då pratar vi ju inte om att det ska ske på frivillig basis längre.
I en skriftlig kommentar till tidningen skriver kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att frågan nu utreds av personalutskottet. Utredningen innefattar både krav på negativt drogtest för att få anställas i kommunen och frivillig testning för redan anställd personal – men inget som kräver någon lagändring. Däremot väcker testning komplexa frågor om exempelvis den personliga integriteten, något som måste vägas in i utredningen, påpekar Jansson.
Marie Svensson (S), ordförande för personalutskottet, berättar att man nu tittar på en modell för frivilliga drogtester. Hon tycker att det är rätt att stärka det förebyggande arbetet med narkotikaanvändningen genom just frivilliga tester.
Däremot vill hon poängtera att det inte handlar om att kommunen ska testa alla 10 000 anställda regelbundet, vilket Puustinen säger till Aftonbladet.
– Det är inte någon gemensam hållning vi har inom majoriteten. Det får Jari (Puustinen red. anm.) stå upp för själv, säger Svensson.
Det är dock inte klart hur testerna ska utformas.
– Vilken modell vi landar i går inte att säga nu då jobbet pågår.
Om det ska ske frivilligt, vad händer om man inte vill drogtestas?
– Det är det här vi kommer titta på och vi kommer att göra det i samråd med facken, säger Marie Svensson.