– Vi ser satsningen på en egen restaurang som en investering i ungdomarnas framtid. Med hjälp av näringsriktig kost ska de klara av skoldagen bättre, säger Grillska gymnasiets rektor Magnus Säll.
På onsdagen var det smygpremiär för den nya restaurangen som huserar i Lindex tidigare lokaler i 21:an. Någon varm lunch stod inte på menyn, men väl prinsesstårta och bubbeldricka.
– I höstas fick vi äta lunch på Gränden, så det här blir lite närmre för oss och det är bra. Det är jättefina lokaler, säger Myra-Li Matèrn som går första året på Grillska.
Restaurangen har plats för 250 matgäster och enligt Magnus Säll blir det tre till fyra sittningar om dagen.
– Skolungdomar äter ofta väldigt snabbt och tanken är att de ska få tillräckligt med tid för att varva ner och äta i lugn och ro här, säger han.
På menyn kommer det att finnas en dagens rätt och ett vegetariskt alternativ, samt specialkost för den som önskar det.
– Vi kommer också att utse ett matråd som ska ha möjlighet att påverka menyn, berättar Magnus Säll.
Maten ska lagas från grunden och halvfabrikat ska möjligtvis tillhöra undantaget.
– Vi kommer att servera svenskt kött och arbeta med säsongsanpassade grönsaker, säger Tobias Granell som är verksamhetsansvarig på restaurangkedjan Sodexo.
Redan nu kan tidningen avslöja torsdagens premiärmeny: Spaghetti Bolognese.
– Det är bra skolmat och då kan man vara säker på att eleverna äter upp, säger kocken Stina Enström.