Efterlängtad restaurang invigd med tårta

Säsongsanpassade maträtter tillagade från grunden. Det är vad Grillska gymnasiets nära 700 elever har att se fram emot när deras nya skolrestaurang öppnar på torsdagen.

Tobias Granell, verksamhetsansvarig på Sodexo tillsammans med eleverna Myra-Li Matèrn, Wilma Oskarsson, Ludvig Klemencic och Mira Hildebrand.

Tobias Granell, verksamhetsansvarig på Sodexo tillsammans med eleverna Myra-Li Matèrn, Wilma Oskarsson, Ludvig Klemencic och Mira Hildebrand.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-02-26 16:07

– Vi ser satsningen på en egen restaurang som en investering i ungdomarnas framtid. Med hjälp av näringsriktig kost ska de klara av skoldagen bättre, säger Grillska gymnasiets rektor Magnus Säll.

På onsdagen var det smygpremiär för den nya restaurangen som huserar i Lindex tidigare lokaler i 21:an. Någon varm lunch stod inte på menyn, men väl prinsesstårta och bubbeldricka.

– I höstas fick vi äta lunch på Gränden, så det här blir lite närmre för oss och det är bra. Det är jättefina lokaler, säger Myra-Li Matèrn som går första året på Grillska.

Restaurangen har plats för 250 matgäster och enligt Magnus Säll blir det tre till fyra sittningar om dagen.

– Skolungdomar äter ofta väldigt snabbt och tanken är att de ska få tillräckligt med tid för att varva ner och äta i lugn och ro här, säger han.

På menyn kommer det att finnas en dagens rätt och ett vegetariskt alternativ, samt specialkost för den som önskar det.

– Vi kommer också att utse ett matråd som ska ha möjlighet att påverka menyn, berättar Magnus Säll.

Maten ska lagas från grunden och halvfabrikat ska möjligtvis tillhöra undantaget.

– Vi kommer att servera svenskt kött och arbeta med säsongsanpassade grönsaker, säger Tobias Granell som är verksamhetsansvarig på restaurangkedjan Sodexo.

Redan nu kan tidningen avslöja torsdagens premiärmeny: Spaghetti Bolognese.

– Det är bra skolmat och då kan man vara säker på att eleverna äter upp, säger kocken Stina Enström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!