Den bedömning som brandmännen nu gör är att det handlar om ett område på cirka 15 hektar som eldhärjats, men det troliga är att det ännu brinner under marken.
Mycket av den tjocka och stickiga röken stiger fortfarande rakt upp i vädret på de platser där elden rasat som värst.
Hur branden uppstått är för tidigt att säga något om, men man vet att det pågick avverkning i just det området, och skogsbolagets eget manskap deltog även i bekämpningen av elden natten till i går och under dagen.
– Vad som är riskabelt just nu är om vinden börjar tillta, säger räddningstjänstens insatsledare Thomas Knutsson. Då slår lågorna upp på nytt.
Informationsbefälet på räddningstjänsten i Eskilstuna, David Hultman, hävdar att vinden nu vänt så centrala delarna av Eskilstuna slipper röken. Men samtidigt tilltar vinden och det betyder att släckningsarbetet kan ta många dagar, till och med veckor.
– I och med att vi är relativt nära både järnvägen och bebyggt område så måste vi göra allt för att så snabbt som möjligt släcka all eld. Hade branden uppstått längre bort i obyggt område hade vi troligen mer gått in för att ringa in elden och blötlägga.
Tankbilarna har gått i skytteltrafik och brandmän har kallats in från Ärla för att hjälpa till med släckningsarbetet
Markägaren Jan Jonheimer inspekterade sina marker, men höll sig på vägen, hela tiden på respektfullt avstånd från träden.
– Det är riskabelt att gå in här just nu, säger han. När markbrand av det här slaget har bränt av rötterna på träd så faller de.
Knappt hinner orden uttalas så hörs braket från ett fallande träd och Jan håller upp ett finger och nickar: Precis, just så.
Annars har Rödmossen varit förskonade från skogsbränder. Den senaste ägde rum för 30 eller till och med 40 år sedan.
Den gången var det blixten som slog ned.
Röken från skogsbranden har både varit synlig och känts i stora delar av hela Eskilstuna, och även här hävdar David Hultman att astmatiker kan känna av röken. Men kanske även andra.
– Minsta tveksam, ring sjukvårdsrådgivningen.
Annars ska rök av det slag som uppstår vid en skogsbrand inte innehålla några kända gifter.
Från Odlaren någon eller några kilometer från brandplatsen hördes många oroliga röster. Bland annat hörde Odlarens förskola av sig till räddningstjänsten för att fråga om det var riskabelt för barnen att vistas utomhus.
– Men ett tag kändes det nästan mer inomhus än utomhus, säger förskolläraren Anna Derefalk och fick medhåll av skolans kock, Magnus Engström, som hävdade att röken var väldigt påtaglig inomhus under morgonen och tidig förmiddag.
– Framåt lunchen blev det bättre.
I Viptorp var det flera grannar som möttes i trapphusen sent under torsdagskvällen, alla på väg ut för att kolla vem av grannarna som glömt något på spisen.