Det har enligt enhetschef Ulf Eriksson, blivit svårare att hitta lägenhet åt de ungdomar som fyllt 18 år och ska slussas ut i samhället. Men han är inte orolig för att det ska påverka ungdomarna i negativ riktning.
– Nej, de får bo kvar på våra boenden för ensamkommande tills vi hittar någonting. De hinner få mer erfarenhet och bli ännu tryggare.
I höst öppnar kommunen ett tredje boende och utökar antalet platser för ensamkommande barn med elva, efter hårdare krav från Migrationsverket. I nuläget finns två boenden med 16 boende mellan 16 och 18 år. Av dem är det några som ska ta nästa steg i den röda tråd som följt dem sedan de anlände till Eskilstuna som asylsökande, berättar Ulf Eriksson. Den röda tråden består bland annat av att ungdomarna får en kontaktperson på sitt boende när de anländer. Förutom övrig personal på boendet hjälper kontaktpersonen till att lotsa in barnet i samhället, bland annat genom skolverksamhet på kommunens enhet Välkomsten som tar emot nyanlända.
– Sedan är de igång med integrationen och här gäller det att trygga ungdomen, berättar Ulf Eriksson.
Kontaktpersonen följer barnet tills hen fyller 18 år och vid behov finns kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.
Stödet från kommunen finns kvar även när ungdomarna flyttar ut från boendet och de får i några år hjälp med allt som det innebär att bo själv, från räkningar till stödsamtal.
– Det är ett komplext samhälle de ska ut i. Men det vi har märkt är att det blir mer och mer svårt att hitta små lägenheter. Jag kan inte säga när de som ska ut till egen lägenhet kommer få det, men vi hoppas att det löser sig inom några månader, säger Ulf Eriksson.