Skogen och åkrarna vi passerar på den slingriga landsvägen är frostigt vita när vi kör via Skogstorp ut mot Näshultabygden. Magda gård ligger i västra Näshulta, cirka 30 minuters bilfärd från centrala Eskilstuna. Redan under bilfärden ut till gården infinner sig lugnet.
Vi möts av Christer Nordqvist, ansvarig för driften av gården, och djurskötaren och allt-i-allon Jessica Kyller. De håller till i den gula och röda stallbyggnaden som sedan ett år tillbaka inhyser en gårdsbutik och ett café. I kyldiskarna finns egenproducerat ekologiskt nötkött och vilt från trakten. Hyllorna dignar av sörmländskt mathantverk av alla de slag.
– Vi har försökt dammsuga marknaden efter lokala och närproducerade produkter. Vi vill att det ska gå att köpa allt som hör en måltid till här, så att man inte ska behöva åka och kompletteringshandla någon annanstans, säger Jessica Kyller.
De varor som inte är närproducerade kommer från fairtrade-leverantörer, eller gårdar som bedriver småskaligt jordbruk. Här finns även en och annan italiensk ost och salami som importeras av vin- och delikatessimportören Nebbia som också har sin verksamhet i Näshulta. I en annan byggnad finns en vintagebutik.
Ekologisk djuruppfödning har bedrivits på Magda gård sedan 1976, och vid slutet av 1970-talet gjordes ett försök med gårdsbutik. Tiden var inte riktigt mogen då, men den nya gårdsbutiken lockar många kunder. Christer Nordqvist och Jessica Kyller märker av att ekologiskt och närproducerat ligger i tiden.
– När vi öppnade hade vi inte någon aning om någon skulle vilja åka flera mil för att köpa vårt kött, men det gör de. Vi har stamkunder som åker hela vägen från Strängnäs, och från Stockholm, säger Christer Nordqvist.
Han och Jessica Kyller tar oss med på en rundvandring på gården. Även om butiken och caféet är stängt den här dagen finns det alltid saker att pyssla med. Korna behöver tillsyn varje dag och byggnaderna, varav flera byggdes under slutet av 1800-talet, kräver underhåll.
Gårdens historia sträcker sig så långt som till 1200-talet. År 1244 omnämns den för första gången. I dag ägs Magda gård av Christer Nordqvists svärmor Monica Eneblad. Christer Nordqvist tog över för fem år sedan när han avslutade sin karriär som helikopterpilot inom flygvapnet och sadlade om till lantbrukare. Dessförinnan var gården utarrenderad. Tidigare bedrevs både mjölk- och köttproduktion på gården, men sedan 1995 är det enbart köttproduktion, men korasen byttes ut när Christer Nordqvist tog över.
– Vi ville komma så långt bort som möjligt från industriköttet och valde en gammal lantras som inte har blivit sönderavlad av människan, säger Christer Nordqvist.
Kärnan i verksamheten är de 120 korna av den tidigare utrotningshotade rasen Rödkulla, därav företagsnamnet Magdakullan. Kalvarna står i en hage utanför stallet och vi blir rejält utstirrade av de nyfikna djuren. Samtidigt utstrålar de ett lugn.
– Kor drivs av två saker - nyfikenhet och rädsla. Man ska vara lugn när man jobbar med dem, de känner direkt om man är uppstressad och då gör de inte som man vill, säger Jessica Kyller.
Inne i ladan ligger kossorna, och här finns även de två tjurarna som hjälper till att föra arten vidare. Här doftar det halm och tystnaden bryts emellanåt av ett trivsamt råmande. Rödkullan kännetecknas av en liten hårig kulle på hjässan, arten har inga horn. Djuren är köldtåliga och klarar temperaturer ner till -25 grader. Korna äter endast naturlig föda och i omgivningen finns tillgång till både hagbete, skogsbete och strandbete.
Korna här lever i cirka tre år innan slakt, vilket är längre än standard inom köttproduktion. Köttet som vanligtvis finns att köpa i butik kommer från djur som har levt mellan 12 och 18 månader.
– Vi försöker hålla korna i tre år så att de hinner ha ett liv också, säger Jessica Kyller.
Efterfrågan på ekologiskt kött är stor, men trots att restauranger och matbutiker skriker efter deras kött finns inga planer på att utöka just köttproduktionen.
– Vi skulle kunna ha 1 000 rödkullor, men då har vi inte mark nog att föda upp dem på gräs och då skulle vi behöva köpa in foder. Tanken är att vi inte ska ha fler kor än vi själva kan producera mat till. Då fungerar eko-systemet, säger Christer Nordqvist.
Hjärta, genuinitet och ett lugn kännetecknar människorna och verksamheten på Magda gård.
– En stressfri miljö genomsyrar hela vår djurhållning. I ladugården är det tyst. Där finns inga slamrande gödselskrapor. Korna har en torr och fin ströbädd de ligger i och går utomhus året om. Sen är det öppet in till ladugården så att de kan gå in på natten, säger Christer Nordqvist.
Varje lördag ordnar Christer Nordqvist en kovandring där besökarna får en promenad på gården och får följa korna och deras liv. För Christer Nordqvist är det otroligt viktigt att kunna ge dem som besöker Magda gård en ordentlig inblick i verksamheten.
– Varje lördag året runt, i ur och skur står jag här med en dåres envishet. Ibland är det ingen som kommer, ibland är det 50 personer.
Christer Nordqvist är en sann entreprenör, ständigt med nya projekt på gång. På gården ska det snart öppna en restaurang med rum för 40 gäster.
– Här blir det storblommiga tapeter, men den timmerväggen blir kvar. Och där ska det upp en bardisk.
Han visar runt i den än så länge tomma lokalen. Planen är att allt ska vara på plats någon gång efter årsskiftet. Restaurangköket är så gott som klart, och kocken Daniel van Alphen som tidigare har arbetat bland annat på Södra station och på stadshotellet i Eskilstuna är den som kommer att hålla i slevarna.
Men precis som köttproduktionen får restaurangen ta sin tid.
– Ett korvpaket är en gipsskiva och en oxfilé är ett dörrytterlås. Vi lånar inga pengar utan försöker återinvestera det lilla vi tjänar, säger Christer Nordqvist.
Men planerna tar inte slut med restaurangen. Så småningom är det mycket möjligt att det även byggs övernattningsmöjligheter för att kunna hålla konferenser på gården.
– Planer smider vi alltid. Kanske blir det även en relaxavdelning, och så småningom kanske vi utvecklar det till en matakademi, säger Jessica Kyller.