Prisstegringen på villor under pandemin ligger villaägare med tomträtt i fatet när taxeringsvärdet skrivs upp, detta eftersom värdet alltid ska motsvara prisnivån två år före taxeringsåret.
– Markvärdet styr tomträttsavgäldens storlek och när det stiger blir det dyrare att friköpa tomten. Generellt så blir det stora taxeringsvärdehöjningar 2024 eftersom prisökningen under pandemin nu slår igenom, medan prisnedgången under 2022 bara kommer med till en del, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten.
Hon har fått åtskilliga samtal om tomträtt på senare år, och i synnerhet sedan just marktaxeringsvärdet började rusa uppåt.
– Med de villkor som tillämpas idag i många kommuner blir det nästintill orimliga belopp för den som vill köpa loss tomten. Det gäller även för Eskilstuna – trots erbjudandet om 25 procents rabatt på marktaxeringsvärdet.
Lena Södersten blev nyligen kontaktad av en tomträttshavare i Skiftinge som fått brev från kommunen med information om kostnad för friköp.
– Han bor i villa och har idag ett taxeringsvärde för marken på 638 000 kronor, den nivå som började gälla för treårsperioden med start 2021. Nu har han fått besked från Skatteverket att hans marktaxeringsvärde höjs till 1 250 000 kronor från 2024 – en ökning med 96 procent.
– Nästan hela taxeringsvärdehöjningen berör marken. Den andra delen, byggnadsvärdet ökar bara med 1 procent. För småhusägare som äger tomten spelar delarna i taxeringsvärdet inte någon roll, men för tomträttshavare är marktaxeringsvärdet jätteviktigt.
Den nämnda villaägaren i Skiftingen ges alltså möjlighet att fram till och med den sista december 2024 köpa loss sin tomt för 478 500 kronor. Från 2025 höjs hans friköpspris till 937 500 kronor – efter kommunens rabatt.
– Det är en fullständigt orimligt, Eskilstuna måste se över sitt friköpspris. Vi såg redan 2019, innan förra höjningen, flera ärenden gällande Brottsta där tomträttshavare hade svårt att köpa sig fri när banken sa nej till att höja belåningen – nu blir det ju omöjligt.
Lena Södersten uppmanar också Eskilstuna kommun att se över sin beräkning av tomträttshyrorna, då taxeringsvärdehöjningen också kommer att skicka upp nivån på avgälderna.
– Det är inte lika lätt att räkna ut hur mycket avgälderna höjs eftersom Eskilstuna räknar om markvärdet med fastighetsprisindex, FPI, när de bestämmer avgälden.
– Värt att komma ihåg är att varje kommun bestämmer själv. Eskilstuna multiplicerar markvärdet med hela FPI, medan man i Göteborg och Stockholm nöjer sig med att ta 30 respektive 40 procent av FPI. På så sätt sänks också avgiften på tomträttsavgälden.
Hon tycker dock att Eskilstuna kommun har blivit bra på att informera tomträttshavare om kommande förändringar – och att de ger möjlighet till nu gällande friköpspris under hela 2024.
– Vi vet att tomträttshavaren ofta blir lite överrumplade över hur mycket avgälden höjs när det är dags. Då är det bra att få information med framförhållning så att man ges möjlighet att köpa marken man bor på. Problemet nu när marktaxeringsvärdet skjutit i höjden är att väldigt få kan det, säger hon och fortsätter:
– När banken inte anser friköp av tomträtt som skäl nog för omvärdering krävs det i princip att man själv har pengar till friköp.