Hotande elbrist kan ge elavbrott och dyra räkningar

Efterfrågan på el väntas stiga brant under kommande vinter, samtidigt som risken för elbrist ökar. Eskilstuna energi och miljö varnar för höga elräkningar och larmar om att kontrollerade elavbrott kan komma att bli nödvändigt –även om risken är liten.

I och med Rysslands invasion av Ukraina har förutsättningarna på den europeiska elmarknaden förändrats. Svenska kraftnät  förbereder inför det värsta scenariot.

I och med Rysslands invasion av Ukraina har förutsättningarna på den europeiska elmarknaden förändrats. Svenska kraftnät förbereder inför det värsta scenariot.

Foto: Johan Nilsson/TT

Eskilstuna2022-08-12 06:48

Svenska kraftnät genomför regelbundna simuleringar för kommande vintrar för att kontroller huruvida Sverige har tillräckligt med el från import och inhemsk produktion. Deras senaste mätningar visar att det finns tillfällen då behovet inte kan tillgodoses med varken import eller förbrukningsflexibilitet – någonting som kan leda till att man tvingas genomföra kontrollerade elavbrott.

– För att undvika en situation där elnätet riskerar att haverera kan Svenska kraftnät behöva beordra nedsläckning. I ett sådant läge finns en prioriteringslista som man går efter, och som tagits fram utifrån samhällsnytta. Till exempel kan man inte stänga av eltillförseln till ett sjukhus, säger Fredrik Stake, chef marknad och försäljning, Eskilstuna energi och miljö.

Om eltillförseln stryps är det i första hand Sydsverige som kommer drabbas – men man kan inte utesluta att även Mälardalen kan påverkas.

– Det är en liten risk, men inte omöjligt. Det här har vi inte varit med om i Sverige i modern tid, det har inte ens hänt att vi har diskuterat det, säger Fredrik Stake om risken för planerade strömavbrott i vinter.

undefined
Elpriserna i vinter förväntas bli högre än förra året, det menar Fredrik Stake, chef marknad och försäljning, Eskilstuna energi och miljö. "Man bör lägga undan några kronor redan nu för att förbereda sig", säger han.

Regeringen har gett klartecken till Svenska kraftnäts begäran om att investera 3,2 miljarder kronor i åtta stamnätsstationer – och av de projekt som är i närtid ligger drygt 40 procent i Mälardalsregionen, enligt uppgifter till SVT.

– Det är trånga passager från Norrland till Mälardalen och eftersom en stor del av elen produceras i Norrland så måste den kunna ta sig ner. Man behöver bygga ut huvudledningar eftersom en stor del av befolkningen bor i den här delen av Sverige. Vi är i ett läge där vi har el, men om det blir en sträng vinter och fortsatt krig i Ukraina så kan det bli skarpt läge, säger Fredrik Stake.

Uppgraderingarna som väntas kommer inte vara klara så att de kan påverka elöverföringen redan i vinter – och Fredrik Stake menar att det nu är viktigt med en mental beredskap.

– Elpriserna kan bli klart högre än förra året. Jag tror att man ska ställa in sig på att om man har rörligt elpris så kommer det att bli dyrt och man bör lägga undan några kronor redan nu för att förbereda sig.

undefined
I dagsläget är det svårt att säga hur stor risk för effektbrist det är eftersom det är svårt att förutse hur läget med gasförsörjningen kommer utvecklas. Men den här typen av riskbedömningar har man inte gjort i Sverige i modern tid.

Det som har förändrats är problemen på den europeiska energimarkanden och uteblivina ryska gasleveranser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina – situationen beskrivs nu som allvarlig.

– Tillgången till energi har blivit ett medel i krig. Det finns en osäkerhetsfaktor med gasen från Ryssland, och eftersom elmarknaden är sammankopplad så drabbar det Sverige. Vi vet inte hur välfyllda gaslagerna nere i Mellaneuropa kommer vara. Får man inte loss gas nu under sommaren och hösten, då kommer det bli känsligare och gasen kan ta slut, säger Fredrik Stake.

undefined
Sverige har varit beroende av elimport under flera år vid de mest ansträngda situationerna. Nu har sannolikheten för att få import från Europa minskat från de länder som är beroende av ryska gasleveranser.

För att förbereda sig inför vintern uppmanas enskilda hushåll att se över vad man kan göra för att minska sin elförbrukning och göra den mer flexibel – det viktiga är värme, kyla och varmvatten. 

– Det är de klassiska 70-tals recepten som rekommenderas för att minska förbrukningen. Fyll diskmaskinen, duscha inte för länge och sänk inomhustemperaturen en grad. Man kan även tänka på att flytta förbrukningen. På nätterna har vi relativt gott om energi, ladda elbilen under natten istället för direkt när du kommer hem från jobbet är ett sätt att hjälpa till, säger Fredrik Stake.

Begreppsförklaringar

Effektbrist: Situationen som kan uppstå då det inte finns tillräckligt med el vid en viss tidpunkt för att möta förbrukningen i alla eller något av de fyra elområden som Sverige är uppdelat i. 

Elbrist: Kan avse antingen en brist på elenergi eller eleffekt. Brist på elenergi innebär att det sammanlagda behovet av el inte kan täckas av egen produktion eller import på årsbasis. 

Förbrukningsflexibilitet: En kortvarig förändring av elförbrukning som sker till följd av högre (eller lägre) elpriser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!