Inom detaljplanerat område råder det i vanliga fall eldningsförbud efter mörkrets inbrott på grund av att en eld är svår att hålla koll på i mörker. Valborgsmässoaftonen är dock ett undantag.
– Den som ska elda får anmäla det till oss. Det är ingen lösning som vi föredrar, utan det är ett sätt för oss att få veta var det kommer eldas, säger David Hultman som är enhetschef på skyddsenheten vid räddningstjänsten i Eskilstuna.
Trots att det är tillåtet att elda finns det en hel del att tänka på. Enligt David Hultman handlar det generellt om att ha sunt förnuft, och att ha släckningsutrustning och vatten i rikliga mängder nära till hands.
– Det gäller att inte underskatta hur snabbt det kan ta sig, säger David Hultman.
Även var man väljer att placera sitt bål är viktigt ur ren säkerhetssynpunkt.
– Det får inte vara risk för spridning.
Valborgsmässoeldarna kräver även ibland uppmärksamhet efter att de slocknat och firandet är slut.
– Det är många gånger det går snett efter en eld när askan ska tas om hand. Askan kanske dumpas nånstans, ligger och pyr och så tar sig elden igen.
Tipset David Hultman kan ge är att se till att blöta ner askan rejält, så att elden verkligen är släckt.
För räddningstjänsten del innebär valborg mer av det mesta. Enligt David Hultman brukar de anlagda bränderna öka. Det är även dagar med mycket trafik vilket kan leda till fler trafikolyckor. Fyrverkerier i firandet kan också vålla bränder och personskador som leder till uttryckning.
Valborgskvällen är också sista chansen för den som bor inom detaljplanerat område att elda sitt trädgårdsavfall. Sedan februari har de sju sista dagarna i varje månad haft grönt ljus för eldning. April är sista månaden ut och först i oktober är det okej att elda igen.