På andra våningen på Retuna går det att veckan ut beskåda Skiftingehus åttondeklassers formidabla konstverk som återspeglar korallrev och det tillstånd världens hav befinner sig i.
– Genom att göra detta projektet kan vi få andra att inse hur viktigt det är för oss att behålla korallerna, säger Maily Abdulwahab, en av de deltagande eleverna.
Hon berättar att projektet var stort, och involverade förutom bild även ämnen som SO, NO och engelska.
– Vi fick lära oss om de många och vackra koraller som håller på att dö ut på grund av korallblekning, säger hon och tillägger:
– De är livsnödvändiga för många arter för att hitta föda och kunna skydda sig mot rovdjur.
Korallblekning innebär att mikroorganismer som avlägsnar sig från korallerna som då blir helt vita och dör. Detta beror på att temperaturen stiger och enligt forskare är den enda lösning att hindra klimatförändringar. Bildläraren Johanna Andersson fick inspiration till temat efter att ha läst på om korallblekning och även blivit inspirerad av skulpturer hon sett på internet.
– Att få ställa ut blev som en morot för barnen och de blev extra drivna. Tanken är att visa allmänheten av våra elever tycker och tänker. Och på detta sätt få en röst i samhället, säger hon och tillägger:
– Det är många som har fördomar om att skolan är en "problemskola", och det är extra skönt då att få denna chansen och visa upp vad våra elever kan.
Eleven Anou Rofoo berättar att han hoppas att utställningen leder till att människor tar val som hjälper hav och korall.
– Det var första gången jag fått jobba med lera. Jag fick lära mig hur man skulpterar den och hur man använder olika verktyg för att få fram rätt form. Men också olika knep som att hålla leran blöt, så att den inte torkar, säger hon.
Eva Svensson jobbar på folkhögskolan på Retuna men är även lite av en guide av huset.
– Det är jättekul och roligt att ha den här utställningen här. Draperiet är min favorit eftersom det är så tydligt och att man kan gå igenom det. Det blir liksom "välkommen till havet och hur det ser ut". Barnen har gjort det jättebra och man får se den artrikedomen som finns i våra hav, men även de problemen som finns, säger hon.