Eleverna hjältar när katastrofen slog till

Ön Hallerös internet har slagits ut efter ett attentat. Nu är det upp till gymnasieeleverna på NTI att lösa problemet. Skolan hoppas att rollspelet ska få eleverna att ta till vara på sina kunskaper på ett nytt sätt.

Eskilstuna2015-10-19 20:00

– Det är jätteroligt, helt annat från vad vi gör annars, säger Kim Ramdani som läser teknik på NTI-gymnasiet.

Den här veckan håller eleverna och lärarna på NTI-gymnasiet på med ett annorlunda rollspelsprojekt på skolan. Utifrån de olika utbildningarna som finns har skolan byggt upp en fiktiv värld där eleverna får testa sina kunskaper.

Den fiktiva världen är en ö som kallas Hallerö. Där bor det närmare 50 000 invånare som främst livnär sig på fiske. Därför är en stor politisk fråga fiskerättigheter men också öns självständighet. Hallerö styrs nämligen av regeringen i Galderland på det europeiska fastlandet.

Vardagen på Hallerö avbryts plötsligt när hela öns internet slås ut efter ett misstänkt terrorattentat. Det blir elevernas uppgift att ta reda på vad som har hänt och det gör de i sina tilldelade roller som bland annat poliser, journalister och nätverkstekniker.

– Förra veckan fick vi lösa sådana här uppgifter i klasserna och nu får vi göra det i skarpt läge, säger Simon Friman, som läser IT-programmet, men just den här veckan är nätverksansvarig på Hallerö.

Han och hans klasskamrater har i uppgift att laga det kraschade nätet men först måste de snabbt få igång tillfälliga modem så att samhället kan fungera.

– Det här är ett roligare sätt att lära sig saker på, och det fastnar lättare, säger klasskamraten Catrine Larsson som också jobbar på nätverksföretaget i rollspelet.

Bakgrunden till projektet är att skolan ville göra något annorlunda som inkluderar alla ämnen och program på NTI. Ett annat syfte är att eleverna ska bli bättre på att tillämpa sina kunskaper även utanför klassrummen.

– Jag upplever att många elever kan vissa saker i klassen men att de har svårt att överföra sina kunskaper till andra sammanhang. Därför ville vi skapa en mer naturlig kontext, säger Linda Thompson, lärare och ansvarig för projektet.

Till och med onsdag pågår rollspelet och därefter följer två utvärderingsdagar. Då ska eleverna bland annat få diskutera frågan om hur beroende dagens samhälle är av ett fungerande nätverk. Men också deras insatser och samarbete, något som eleverna var nöjda med efter första dagen.

– Det är roligt för att man lär känna andra som man inte träffar annars, säger Kim Ramdani.

TV: På ekuriren.se kan du följa med till Hallerö. "Det är kaos".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om