Eleverna om skolket: "Inte skolans fel"

Skoltrötthet, felval eller trassel hemma. Förklaringarna bakom skolket är nästan lika många som det finns elever. "Vi är tonåringar. Alla går igenom olika saker", säger gymnasisten Amelia Pantzare.

Zwaye Stec, Denize Bergvall, Natalie Kämpe och Amelia Pantzare är elever på Zetterbergsgymnasiet i Eskilstuna.

Zwaye Stec, Denize Bergvall, Natalie Kämpe och Amelia Pantzare är elever på Zetterbergsgymnasiet i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-01-26 05:57

Zetterbergsgymnasiet är det minsta och yngsta kommunala gymnasiet i Eskilstuna. Samtidigt är det den skola som har procentuellt flest elever med ogiltig frånvaro, enligt siffror från Centrala studiestödsnämnden, CSN, vilket vi rapporterat om tidigare

Zwaye Stec och Denize Bergvall går sista året på hotell- och turismprogrammet på Zetterbergs. De trivs för närvarande utmärkt på skolan. Men starten var desto tuffare.

– Vi gick första året på S:t Eskil och var inte alls så taggade på att flytta över hit. Det var inte vårt val, konstaterar de.

Efter en tid i de nya lokalerna kändes det dock bättre och bättre.

– När vi började här var skolan bara halvklar. Det saknades massa saker. Men vi har fått vara med och påverka hur det ska se ut och nu uppskattar man det. Det är en mindre skola och man känner fler.

För Natalie Kämpe och Amelia Pantzare var det tvärtom. De sökte sig aktivt till Zetterbergsgymnasiet och såg fördelarna med en plats där en ny skolkultur skulle kunna utvecklas. Nu går de andra året på ekonomiprogrammet.

– Det känns coolt med en ny skola. Den är liten och familjär och alla gör saker tillsammans. Man kan vara sig själv och alla är välkomna, säger Natalie Kämpe.

undefined
Natalie Kämpe, Zwaye Stec, Denize Bergvall och Amelia Pantzare på Zetterbergsgymnasiet betonar elevernas eget ansvar vad gäller skolk.

Eleverna vittnar även om personal som verkligen bryr sig, hög trivsel och en trygg skolmiljö. Även om just dessa fyra elever inte är representativa för de gymnasieelever som är borta så mycket att de förlorar sitt studiebidrag, har de förståelse för att många inte pallar den press det kan innebära att gå på gymnasiet. 

– En del är skoltrötta och är bara här någon gång i veckan. På gymnasiet kan man ju sjukanmäla sig själv och det är inte säkert att föräldrarna ens vet om att man inte är i skolan, säger Denize Bergvall.

Ingen av dem tror egentligen att det är skolan i sig som är orsaken bakom skolket.

– Det har nog mer med mående än trivsel att göra. Alla går igenom olika saker. En del kanske inte heller har det så bra hemma, säger Amelia Pantzare.

undefined
Marie Mulvad Fransson, rektor för Zetterbergsgymnasiet i Eskilstuna.

Skolans rektor Marie Mulvad Fransson har även pekat på att skjutningar och stök bland unga i Eskilstuna kan påverka frånvaron. Många av eleverna kommer dessutom från socioekonomiskt utsatta områden.

– Jag har ungdomar som inte vågar komma till skolan på grund av gängkriminalitet, skjutningar, attacker på bussar och så vidare, sade hon till Eskilstuna-Kuriren härom veckan.

Zwaye Stec, Denize Bergvall, Natalie Kämpe och Amelia Pantzare förstår resonemanget, men känner inte av att våldet kryper in mellan skolans väggar.

– Det är klart att man blir berörd när något händer i stan och att vi pratar om det. Men själva skolan känns extremt trygg oavsett vem du är.

Eleverna poängterar också vikten av det egna ansvaret.

– Man bygger ju sin arbetsmoral redan här. Kommer man inte i tid och är borta mycket blir man av med CSN. Det är ju likadant på ett jobb. Dyker man inte upp i tid till jobbet sätter man dessutom andra i skiten, säger Amelia Pantzare.

Tipset är också att verkligen välja den gymnasieutbildning man själv vill gå och inte bara haka på kompisarnas val.

– Man måste tycka att det är kul och känna passion för det man gör, säger Zwaye Stec.

– Dessutom är det viktigt att veta att man faktiskt kan byta program om det inte känns rätt. Det är verkligen inte kört, säger Natalie Kämpe.

Eskilstunas gymnasieskolk

Kommunala gymnasieskolorna med högst andel indragna studiebidrag hos eleverna till följd av skolk läsåret 2021/2022:

Zetterbergsgymnasiet, 8,8 procent (29 av 331 elever)

Rekarnegymnasiet, 8,0 procent (95 av 1189 elever)

S:t Eskils gymnasium, 5,8 procent (41 av 703 elever)

Rinmangymnasiet, 3,8 procent (41 av 1086 elever)

Totalt var det 234 av 3924 elever (6 procent) på Eskilstunas fristående och kommunala gymnasier som fick indragen studiehjälp på grund av ogiltig frånvaro 2021/2022.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!