Elevernas snilleblixt – diskmedel i fast form

Det ser ut som lyxiga tvålar men är i själva verket diskmedel i fast form. Matilda Kennhed, Olga Taipale Latva-Karjanmaa, Emma Nordgren och Towa Wärme på Rinmangymnasiet vill visa att diskmedel inte behöver vara flytande eller komma i en plastförpackning.

Olga Taipale Latva-Karjanmaa, Towa Wärme, Emma Nordgren och Matilda Kennhed på HållBar UF vill minska användningen av plastförpackningar och satsar på diskmedel i fast form. "Små miljömedvetna val i vardagen gör stor skillnad",

Olga Taipale Latva-Karjanmaa, Towa Wärme, Emma Nordgren och Matilda Kennhed på HållBar UF vill minska användningen av plastförpackningar och satsar på diskmedel i fast form. "Små miljömedvetna val i vardagen gör stor skillnad",

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2021-01-22 06:59

Tredjeårselevernas engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor genomsyrar vardagen i stort som smått. Detta var utgångspunkten då ungdomsföretaget HållBar UF tog form i augusti. När gänget nu intar hemkunskapssalen för att visa sin produkt handlar samtalet till en början om kollektivtrafik, second handshopping och att vara vegan. Två av dem gjorde gemensam sak med Greta Thunberg.

– Emma och jag var på en klimatstrejk i Stockholm 2019, vi skippade skolan, berättar Olga Taipale Latva-Karjanmaa. 

Med HållBar UF fokuserar de på minskad plastkonsumtion.

– Visionen var att skapa en miljövänlig och plastfri produkt. Små miljömedvetna val i vardagen gör stor skillnad, säger Emma Nordgren och berättar att de varit i kontakt med Eskilstuna Energi och Miljö.

undefined
HållBar UF – Olga Taipale Latva-Karjanmaa, Emma Nordgren, Towa Wärme och Matilda Kennhed tillverkar diskmedel i fast form.

– Vi fick exakta tabeller som visar användandet av den orangea påsen för plast. Det var chockerande men samtidigt är det bara att titta på hur det ser ut hemma. Hos oss byts den ofta. 

– Diskmedlet som vi har tillverkat är i solid form, ett diskblock. Det sitter på en bricka med piggar och åker inte runt. Man blöter borsten och gnuggar direkt på locket. Vi gör allt själva, säger Matilda Kennhed och berättar att delar av materialet till brickan kommer från ett industriföretag i stan och är restprodukter.

Brickan görs i två utföranden för att passa i de flesta hem.

–Sedan kan man köpa refill om man vill. 

undefined
Ljus- eller mörkgrått? Brickan görs i två utföranden för att passa i de flesta kök.

Diskblocket består av en tvålbas på kokosolja, ricinolja, vatten, lut och citron. Tillverkningen innebär en ständig jakt på tomma mjölkpaket att gjuta i – och citroner.

– Vi har fått defekta citroner som inte kan säljas i butik, berättar Towa Wärme.

undefined
Vill du bli av med mjölkförpackningar? Eleverna bakom HållBar UF använder dem gärna för att gjuta diskmedel i. Defekta citroner står också högt i kurs.

Försäljningen sker på sociala medier, exempelvis via instagramkontot @hallbar_uf. På grund av rådande situation träffar de inte kunderna. Vid långväga beställningar är det postförsändelser som gäller. Leverans sker även till dörren mot swishbetalning. Mottagandet har varit över förväntan.

– På tre veckor sålde vi 100 produkter, det var vad vi räknade med på hela året. En kund skrev: "Det löddrar och diskbänken skiner". Och att det är en perfekt gå-bort present, säger Matilda Kennhed.

undefined
Den perfekta gå-bort presenten. I alla fall om man frågar Matilda Kennhed.

Närmast är siktet inställt på deltagande i UF-mässan men gänget har även haft kontakt med återförsäljare.

– Det kan finnas en chans att sälja i butik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!