Tid är ovärderligt. Det tycker restaurang Piccolas ägare Elias Zahr. Han har drivit restaurangen som ligger i centralstationen i drygt ett och ett halvt år.
– Vi har många tågresenärer som gäster. I början var det svårt att anpassa menyn, men nu serverar vi pasta på åtta minuter, burgare på tolv minuter och dagens lunch på sex, sju minuter, säger han och fortsätter:
– Att ha en restaurang här är en dröm för mig. Jag serverar mycket pasta för att det är min favoritmat. Redan i Syrien hade jag en italiensk restaurang, säger han.
Enligt konceptet caffè sospeso, väntande kaffe på svenska, erbjuder han gäster att utföra en anonym välgörenhetshandling. I stället för dricks till honom så betalar gästen en kaffe i förväg, åt någon gäst som inte har råd.
– Jag vet att detta kostar mig pengar, men det är grejen med att driva restaurang. Blir mina gäster jätteglada, så blir jag också det, säger han.
En av Elias stora passioner i livet är kaffe. Han skapar både kaffekonst och blandar eget kaffe:
– Jag har en hemlig kaffeblandning som innehåller minst tre olika kaffesorter.
Att driva en restaurang på centralstationen har för Elias även inneburit att han emellanåt verkar som inofficiell informatör vid händelse av tågstrul:
– Det är många som behöver hjälp. De kommer in till restaurangen och frågar om hjälp speciellt när tågen blir inställda och ersättningsbussar ska användas.