Första bilderna – visar upp förödelsen på La Luna

Ingen har fått tillåtelse att fota inne i sina hem och än så länge har inga bilder inifrån publicerats. Men nu har Eskilstuna-Kuriren fått en exklusiv inblick i den lokal som pekas ut som den värst drabbade efter branden på Söder: Pizzeria La Luna. "Jag kan inte sova om nätterna", säger ägaren Elias Azar.

En månad efter branden i flerfamiljshuset som La Luna ligger i är golvet i pizzerian fortfarande dränkt i vatten.

En månad efter branden i flerfamiljshuset som La Luna ligger i är golvet i pizzerian fortfarande dränkt i vatten.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-12-08 07:09

Pizzerian har beskrivits som den värst drabbade av samtliga lokaler efter storbranden på Eskilsgatan för en månad sedan. Stora delar av det vatten räddningstjänsten använde för att släcka branden rann hela vägen ned från taket och rakt ner till golvet på La Luna. 

Fastighetsägaren har tidigare beskrivit hur personal fått skyffla ut stora mängder vatten genom La Lunas entrédörr i efterarbetet. Och i väntan på att polisutredningen från platsen ska vara klar har de boende i lägenheterna tidigare förbjudits att ta foton inifrån, då platsen allt jämt räknats som en brottsplats. 

undefined
En månad efter branden i flerfamiljshuset som La Luna ligger i är golvet i pizzerian fortfarande dränkt i vatten.

Men nu har Eskilstuna-Kuriren fått en första inblick i hur stor förödelsen är på restaurang La Luna efter branden som gjorde 39 hushåll hemlösa natten till den 8 november. 

Restaurangägaren Elias Azar tar emot tidningens reportrar i pizzerians lokaler, på bottenplan av det brandhärjade flerfamiljshuset. 

Han ber oss att gå försiktigt då golvet fortfarande är blött och halt, trots att det gått snart en månad sedan branden utbröt.

– Första gången vi kom in här var det vatten upp hit, säger Elias Azar och måttar med ena handen strax under sitt ena knä.

undefined
La Luna-ägaren visar upp förödelsen efter de omfattande vattenskadorna på grund av branden.

Vattenskadorna har slagit ut all elektricitet i lokalen och vissa delar av inredningen har släppt helt från taket. Elias Azar har fått order om att inte försöka tända några lampor.

I stället rör vi oss runt i den kolsvarta lokalen med svagt ljus från några ficklampor i telefonen för att ta del av förödelsen.

Mögellukten av råvaror som legat i blöt är ihängande.

En tidigare tom glasburk är numera halvfylld av vatten och Elias skämtar om att fiskar börjat leva i burken, men i själva verket är det mögel.

Inne i köket, bakom den disk där Elias Azar normalt sett levererat pizzor till sina kunder, står sex vita tomma hinkar.

undefined
Elias Azar är nära tårar under intervjun.

När tidningen får komma på besök är La Luna-ägaren i full färd med att rensa ut samtliga matvaror i hela restaurangen. Precis allt har möglat efter vattenmängden som vällde in under släckningsarbetet.

Elias Azar uppskattar att det handlar om matvaror för nästan 100 000 kronor som fått kastats. Utan att han får en krona i ersättning från sitt försäkringsbolag.

– Jag kan inte sova om nätterna. Det här är den värsta tiden jag upplevt. 

Elias beskriver hur han står helt maktlös mot verkligheten. Tre anställda, inklusive Elias själv, ska fortsatt få sina löner utbetalda månader efter månad.

Leverantörerna vill ha betalt för sina varor som nu bara fått kastats. När La Luna-ägaren ringt för att vädja om förståelse och få skjuta på sina betalningarna – fram till det att han kan öppna sin verksamhet igen – har han fått ett svar i stil med: "Ja, det är okej att skjuta upp det. Men bara en eller max två veckor".

– Jag mår jättedåligt. Vi får fortfarande räkningar som måste betalas och snart hamnar de hos Kronofogden. Jag vet inte vad jag ska göra.

Kommer La Luna att överleva?

– Ja.

Är du säker? 

– Jag hoppas... Men jag vet inte...

undefined
La Luna-ägaren Elias Azar hoppas kunna rädda sin restaurang och öppna igen om lite drygt ett år.

Här börjar rösten svikta något och ögonen vattnas hos Elias Azar.

Han lyckas hålla tårarna tillbaka och fortsätter sitt resonemang:

– La Luna har funnits i nästan 50 år. Den är jättekänd här i Eskilstuna och vi har nästan aldrig haft stängt. Det spelar ingen roll om det är högtider, julafton, nyårsafton. Vi har alltid öppet. Det här är första gången som vi behövt ha stängt någonsin.

Det inledande beskedet La Luna fått är att det kommer dröja minst ett år innan de kan öppna sin restaurang igen. Men det är snarare en gissning och uppskattning snarare än någon sanning.

Mögellukten måste saneras ut. Varenda hjälpmedel – såsom stekbord, fritös och pizzaugn – har med största sannolikhet gått sönder i samband med släckningsarbetet. Och restaurangen måste överleva ekonomiskt.

undefined
La Luna har funnits i närmare 50 år.

Kvar står Elias Azar – som lämnade ett liv på Åland för att driva restaurangen på Eskilsgatan – med ett jobb han längre inte kan gå till, få lön och på så sätt försörja sin familj.

– Vi pizzerior lever dag för dag. Om vi jobbar så kan vi äta, om du förstår hur jag menar. 

– Så det är lite svårt nu att tänka på framtiden att jag måste hålla stängt ett år. Hur ska jag överleva de här åren? Fixa alla grejer och flytta ut hela verksamheten när de ska renovera. Det är jobbigt.

undefined
La Lunas ägare Elias Azar.
Branden drabbade La Luna

8 november: En brand utbryter i ett flerfamiljshus på Eskilsgatan. 39 hushåll står utan hem och någonstans att bo samtidigt som flera verksamheter, bland annat anrika pizzerian La Luna, på bottenvåningen tvingas att hålla stängt.

22 november: Pizzerian pekas ut som värst drabbad av samtliga efter branden av fastighetsägaren, då lokalen drabbats av omfattande vattenskador.

8 december: La Luna har fått beskedet att de måste hålla stängt i minst ett års tid på grund av skadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!