Med nedstängda kraftverk, lite vind och med en kommande nedstängning av kärnkraftverket Oskarshamn 3 den 9 december, under nio dagar, står Sverige inför en tid med dålig produktion av el. Nu har Svenska kraftnät, förvaltare av svenska statens stamnät för elkraft och systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige, tvingats kalla till möte med elproducenter för att se om mer el kan produceras.
– I Eskilstuna har vi inga fristående enheter som skulle kunna producera mer el än det kraftvärmeverk vi driver. Men vi optimerar värme- kontra elproduktion baserat på rådande marknadspriser av bränsle, värme- och elpriser, säger Stefan Wennerström, vice vd för ESEM.
Han förklarar att detta leder till en produktionsmix och att det kan hända att de kommer att använda fossil olja för att producera el.
– Nu med höga elpriser produceras så mycket el som kraftvärmeverket förmår. Det kan komma situationer där vi använder bioolja eller fossil olja för att producera värme för att täcka det behov som finns, oftast vid kalla tidpunkter.
Om ni skulle tvingas att elda med bioolja eller fossil olja, är det på samma plats, kraftvärmeverket, och där ni i dag bränner flis?
– Det är vid kraftvärmeverket eller andra platser som vi använder olja vid behov, konstaterar Stefan Wennerström.
Basbränslet för kraftvärmeverket i Eskilstuna är restprodukter från skogsindustrin. ESEM:s fjärrvärme kommer från kraftvärmeverket som kan, till skillnad från ett värmeverk, ge både värme och el. Trädtoppar, bark och andra avverkningsrester från skogsindustrin, som annars hade gått till spillo, transporteras till kraftvärmeverket och bränns.
Vid kalla dagar använder Eskilstuna Energi och miljö, EEM, också sin biooljeanläggning för att producera ytterligare värme till Eskilstunaborna. I sista hand, och som reserv om något oförutsett händer, kan de använda fossil olja för att garantera värmeleverans.
ESEM har på senare tid haft flera möten med Svenska kraftnät och oftast har det varit möten i grupper med flera bolag involverade.
– Eftersom det är en svår situation i Sverige avseende elproduktion och distribution så har vi varit inbjudna till möten med Svenska kraftnät för att se om vi kan producera mer el. Andra aktörer som varit inbjudna kan ha äldre stående anläggningar som kan producera el från fossilt bränsle, och som har blivit ersatta de senaste åren med biobaserad produktion.
Stefan Wennerström menar att det är bättre att producera el via ett kraftvärmeverk än ett kondenskraftverk.
– Ur miljöperspektiv är det bättre att ESEM producerar el och värme i en kombicykel, kraftvärmeverk, med hög verkningsgrad, omkring 95-100 procent, jämfört med kondenskraftverk baserat på fossil olja som har en verkningsgrad 30-40 procent, exempelvis Karlshamn. Även om vi måste köra speciella oljepannor för att producera värme som ersätter den del av kraftvärmeverket som prioriterats för elproduktion.
I en tidigare artikel med Anna-Åsa Hellström, elnätschef på EEM, förklarade hon att knappt en tredjedel som levereras till ESEM:s kunder kommer från el som produceras lokalt.
– All el som produceras, förutom hjälpel för eget behov kraftvärmeverk, säljs ut på marknaden. Det som produceras lokalt kompletteras med köp från Nordpool för kundernas behov.