"Vår generation är typ förstörd"

"Om du inte tar bort skärmen stänger vi av internet". Tonåringar i Eskilstuna vittnar om det numera klassiska föräldrauttrycket, men tycker samtidigt det är rätt befriande att lyckas slita sig från scrollandet.

Ella Gustafsson Hammarsten, Taim Abdulhaq och Felicia Ylvén går i nian på Fristadsskolan i centrala Eskilstuna. De tycker de nya råden kring skärmtid är både bra och dåliga.

Ella Gustafsson Hammarsten, Taim Abdulhaq och Felicia Ylvén går i nian på Fristadsskolan i centrala Eskilstuna. De tycker de nya råden kring skärmtid är både bra och dåliga.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2024-09-11 13:33

Nyheten i korthet

  • Tonåringar i Eskilstuna uttrycker att det kan vara befriande att dra sig bort från skärmtiden, trots det klassiska föräldrahotet om att stänga av internet.
  • Enligt Folkhälsomyndighetens nya råd bör barn mellan 13 och 18 år begränsa sin skärmtid till högst två till tre timmar per dag för att motverka ohälsa och sömnrubbningar.
  • Många ungdomar upplever dock att deras skärmtid ofta överstiger dessa rekommendationer, särskilt under helger och skollov.

Det är, inte minst av praktiska skäl, svårt att klara sig utan en mobiltelefon i dag. Även om man skulle vilja.

I Folkhälsomyndighetens färska råd, som presenterades härom veckan, rekommenderas max två till tre timmars skärmtid för barn mellan 13 och 18 år. Detta för att motverka bland annat ohälsa och sömnsvårigheter hos unga.

– Vår generation är typ förstörd, utbrister Ella Gustafsson Hammarsten, 15, när skärmanvändningen kommer på tal.

Hon går i nian på Fristadsskolan och menar att det inte är ovanligt att snitta runt sju-åtta timmars skärmtid om dagen vissa veckor. Ibland mer.

Klasskompisen Felicia Ylvén har just den här veckan en snittid som passar in i myndighetens mall men säger att på helgerna – och under loven, går tiden med skärm upp avsevärt.

– Ibland blir det nästan hela dagen med mobilen. Man fastnar i scrollandet och underhåller sig själv med telefonen och plötsligt har det gått flera timmar. Men man lär sig ju mycket också, till exempel engelska på ett roligt sätt, säger hon.

undefined
Ella Gustafsson Hammarsten, Taim Abdulhaq och Felicia Ylvén går i nian och har därmed en rekommenderad skärmtid på max två till tre timmar per dygn, enligt Folkhälsomyndigheten.

Taim Abdulhaq, 14, säger att han var mer beroende av att stirra ner i mobilen när han var yngre. Just nu ligger snittet på omkring tre timmar per dag.

– Jag gymmar, är ute och gör mycket annat, säger han.

Mycket av skärmtiden går dock till att kommunicera med vänner. Trots att de tycker att Folkhälsomyndighetens råd kring maxtid är i snålaste laget, har de inget emot att rekommendationen finns för att ha något att förhålla sig till.

– Man mår ofta lite sämre när man tittar mycket, säger Felicia Ylvén.

På de kommunala högstadierna i Eskilstuna är det normala att mobilerna lämnas till läraren under lektionstid. På rasterna får eleverna tillgång till telefonerna igen.

undefined
"Det är ungefär så här vi brukar sitta på rasterna". Alice Wennersten, Olivia Andrén, Tove Lorin, Isabella Poles och Ahmad Manar Al Dasouki har nyligen börjat högstadiet på Munktellskolan i Eskilstuna.
undefined
Alice Wennersten, Olivia Andrén, Tove Lorin, Isabella Poles och Ahmad Manar Al Dasouki har nyligen börjat högstadiet på Munktellskolan i Eskilstuna.

Alice Wennersten, Olivia Andrén, Tove Lorin, Isabella Poles och Ahmad Manar Al Dasouki går alla i sjuan på Munktellskolan. Trots att det är skoldag har flera av dem redan avverkat mer än en timme på mobilen. Hos det här gänget ligger snittiden per dag på mellan 1,5 till 4,5 timmar senaste veckan.

– Det är tråkigt att kolla för mycket. Man blir trött av det, säger Ahmad Manar Al Dasouki som inte använder mobilen så mycket över huvud taget utan föredrar att vara med vänner och göra egen musik på fritiden.

Övriga har också en aktiv fritid med mycket inbokat.

– Det är många träningar i veckorna, säger Tove Lorin.

undefined
Alice Wennersten, Olivia Andrén, Tove Lorin, Isabella Poles och Ahmad Manar Al Dasouki har nyligen börjat högstadiet på Munktellskolan i Eskilstuna.

Men en hel del tid vid skärmen hinns också med även om exempelvis filmtittande får vänta till helgen. Framförallt är det Snapchat, Tiktok och Youtube som drar, men också Instagram och en del spel. Kolla mobilen är för flera av eleverna det första de gör när de vaknar och det sista innan läggdags. Flera lyssnar också på ljudbok, podd eller musik medan de somnar.

Vad tittar ni mest på?

– Matgrejer.

Det händer att fenomenet skärmtid leder till konflikter hemma. Att föräldrar hotar med att stänga av internet eller tjatar om att "gå ut ett tag", är ganska vanliga grepp. Men ibland säger barnen mer eller mindre till sig själva att göra något annat än scrolla.

undefined
På högstadiet i Eskilstunas kommunala grundskolor är det vanligt att eleverna får använda mobiltelefonerna när det är rast – men inte på lektionerna.

Har ni något tips till den som vill minska lite på skärmtiden?

– Släpp mobilen och kör lite fotboll, säger Alice Wennersten.

– Gå ut med familjen och spring, var med kompisar, hitta en hobby. Det är också bra att ha en basketkorg utanför huset, säger Olivia Andrén.

Isabella Poles har fler förslag.

– Städa rummet. Man kan också åka elsparkcykel och äta sushi. Fast inte samtidigt.

Digitala medier och hälsa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att:

• Skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och liknande lämnas utanför sovrummet under natten.

• Digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. En tumregel är att små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn, barn 6–12 år max 1–2 timmar, och barn 13–18 år max 2–3 timmar.

• Åldersgränser följs för till exempel sociala medier och spel.

• Föräldrar aktivt styr vilket innehåll barn tar del av, och samtalar om vad barnen gör på digitala medier samt kommer överens om regler för skärmtid.

• Föräldrar tänker på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.

• Barn under 2 år i möjligaste mån inte använder skärm.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!