Ellen Hodakova Larsson hyllas som årets designer

Örhängen av behå-byglar och plagg av skedar. Med stor kärlek för återbruk och lekfullhet är Hodakovas verk ikoniska. "Jag hade aldrig startat ett företag om det inte var för en bättre anledning", säger designern som växte upp i Eskilstuna.

Ellen Hodakova Larsson vann pris för årets designer på Elle-galan.

Ellen Hodakova Larsson vann pris för årets designer på Elle-galan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Eskilstuna2023-04-29 16:56

Ellen Hodakova Larsson startade företaget Hodakova i december 2020 och fram till idag har hon gjort fyra säsonger i Paris. Hennes verk uppmärksammas internationellt och hon efterfrågas av stora namn som vill jobba med henne. Dessutom har hon just hyllats som årets designer, på Elle-galan.

– Det känns viktigt att folk ser syftet och vill tänka annorlunda. Att människor ser den stora kraften och berättandet som finns i återskapande. Vi har många projekt utomlands men det här priset på hemmaplan blir ett bevis på att folk bryr sig här, säger hon och fortsätter:

– Det är värdefullt och stort. Det sätter en prägel på den svenska utvecklingen.

undefined
Hodakova kännetecknas för sitt återbruk och Ellen skapar med stor lekfullhet och nyfikenhet. Bältesväskorna är hennes signum.

Varumärket kännetecknas för sitt återbruk och Ellen Hodakova Larsson skapar med stor lekfullhet och nyfikenhet.

– När man tittar närmare på mina plagg så ser man tydligt vad råmaterialet är: "Det är ju skedar?" Det finns ett överraskningsmoment i konceptet och jag vill skapa en nyfikenhet och ett längre perspektiv i varje plagg eller verk jag gör, säger hon och fortsätter:

– Affärsmodellen är bara baserad på bas-garderoben. Det är jeans, t-shirts, skjortor, kostymer, stickat och bälten. Förra kollektionen var behå-klänningar där byglarna också blev örhängen. Det är ju kul!

Återbruk har alltid varit hennes grej och familjen har varit en stor inspiration i skapandet.

– Min familj har ett tankesätt om att man tar vad man har och skapar av det. Man är hushållsam och ser potentialen i projekt, stora som små. Mina föräldrar är väldigt lekfulla och driftiga och min bror likaså. Min mamma är sömmerska i grunden och har alltid lagat kläder och klätt om möbler – det kommer från min mormor som flydde från Karelen och vidare till Eskilstuna på 40-talet.

Ett av Ellens uppmärksammade verk är "Buckle bag" som också syns i ett aktuellt samarbete med Gucci.

– Kreatörer som arbetar med återbruk får chans att använda deras döda lager. Alltså returer, felproduktioner eller material som inte används. Vi har gjort väskor, kjolar och toppar av Gucci-bälten.

Närmast väntar en höstvisning i Paris och projekt i Korea och Japan. Resten är hemligt.

– Det viktigaste för mig är att driva syftet framåt. Jag hade aldrig startat ett företag om det inte var för en bättre anledning. Idag är det högst relevant att få folk att förstå att det går att tänka annorlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!