Sedan juni månad har det rörliga elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool sjunkit för varje månad. I september hamnade det på så lågt som 24,3 öre per kilowattimme, vilket är det lägsta priset under en septembermånad på lång tid.
– Senast vi hade så lågt pris i september var 2015. Då var spotpriset på Nordpool 19,65 öre per kilowattimme, säger Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.
Senast elpriset hamnade under 24,3 öre per kilowattimme en månad under året var i november 2020, då var elspotpriset 24,13.
– Väldigt många kunder har tecknat avtal om Rörligt pris nu när spotpriserna har varit låga och priset på Fastprisavtal varit betydligt högre. I dagsläget skulle jag säga att Rörligt pris är det vanligaste avtalet i både Eskilstuna och Strängnäs, konstaterar Anders Gradin.
På måndagen var dagsspotpriset på elen 101,16 öre per kilowattimme, för första gången på flera veckor.
– Det är mycket möjligt att vi kommer ha fler dagar framöver med dagspriser över en krona, men just nu ser det inte ut som att vi kommer ha månadspriser över en krona per kilowattimme före vintern.
I september 2022 var det rörliga elpriset 305,7 öre per kilowattimme, inklusive ett normalpåslag och moms. Samma månad i år hamnade priset på 39,9 öre per kilowattimme.
För de med Eskilstuna- och Strängnäs-el var priset per kilowattimme, inklusive moms, 243,9 öre under september 2022. Samma period 2023 blev priset 74,2 öre.
Detta betyder att de med Eskilstuna- och Strängnäs-el betalade drygt 60 öre per kilowattimme mindre under september 2022 än de med ett rörligt elavtal. I år är siffrorna omvända. De med rörligt elavtal betalade drygt 34 öre mindre per kilowattimme än de med Eskilstuna- eller Strängnäs-el.
– När det gäller spotpriset så är det så att oftast när priset blir ovanligt lågt eller ovanligt högt så är det flera faktorer som samverkar. Denna gång har vi haft mycket vind, mycket nederbörd och hög temperatur jämfört med normalt.
Han berättar att i det korta perspektivet så innebär det att vi har mer utbud än efterfrågan vid vissa tillfällen och då rasar priserna vissa timmar.
– Det gör att vi till och med varit tvungna att minska produktionen i kärnkraftverken eftersom priserna varit för låga då de prissätts efter vind och vattenkraft. Det gör också att priserna svänger väldigt mycket mellan olika timmar under dygnet och mellan dygn eftersom det inte blåser lika mycket hela tiden.
Gradin förklarar att i vissa fall måste man då importera dyrare el vissa timmar i vissa elområden vilket gör priserna väldigt oförutsägbara.
– I det lite längre perspektivet så har senaste tidens regn tillsammans med mycket vindkraft gjort att vattenmagasinen har kunnat fyllas på rejält. Det leder till att terminspriserna för de närmaste kvartalen och året har sjunkit.
Från 1 oktober till 31 mars har de med elavtal Eskilstuna- och Strängnäs-el 70 procent av priset bundet, vilket ESEM prissäkrat mellan april och september i år.
– Priset på den fasta delen av Eskilstuna- och Strängnäs-el för kommande vinter blev 97,0 öre per kilowattimme, inklusive påslag och moms. Då tillkommer kostnad för profil och förnybar el. Sedan återstår att se hur spotpriset blir under vinterperioden.
30 procent är rörligt i avtalet, denna del baseras på spotpriset hos Nordpool.
Om det inte står vid priset i artikeln är det innan påslag och skatter.