En av 20 är skuldsatt

Eskilstuna är en av kommunerna med störst andel skuldsatta. Nära en av 20 har en skuld hos Kronofogden. Eskilstunabornas totala skuld är nästan 600 miljoner kronor.
Det blev något fel på artikeln i tisdagens tidning, så delar av artikeln föll bort. Här kan du läsa hela texten.

Eskilstuna2012-03-20 06:07

En av fyra personer som bokar en tid på budget- och skuldrådgivningen dyker aldrig upp. Det berättar Merja Niemelä, som är budget- och skuldrådgivare i kommunen.

– De tar första steget och hör av sig, men har svårt att komma hit. Många känner en väldig skam över sin ekonomiska situation. Det är också vanligt att man inte tror att det existerar en lösning och tänker "jag struntar i det", säger hon.

Men under de senaste fem åren har allt fler letat sig till rådgivningen. Nybesöken har ökat med 30 procent. Förra året besökte 200 personer rådgivningen för första gången.

Merja Niemelä kan inte sätta fingret på orsaken till den kraftiga ökningen. Men det verkar inte bero på att folk har fått ett större intresse för budgetrådgivning.

– Väldigt få av mina möten handlar om det. Tyvärr är det de som redan är överskuldsatta som kommer till oss. Vi skulle önska att folk kom till oss tidigare, helst innan de drar på sig någon skuld över huvud taget, berättar hon.

Merja Niemelä tror att folk försöker lösa situationen själva så länge som möjligt.

– Man tar nya skulder för att betala gamla, och hoppas att situationen förändras. När de kommer till oss är de ofta uppgivna och ser inte längre en lösning.

Mellan sista december 2010 och samma datum 2011 minskade antalet Eskilstunabor med skuld hos Kronofogden knappt en procent. Tidigare år finns ingen statistik på kommunnivå.

2011 års siffror placerar Eskilstuna på plats 44 av 290 i rankningen över kommunerna med störst andel skuldsatta invånare. Kommuner med höga placeringar har ofta även hög arbetslöshet.

– Alla typer av människor hamnar i skuld. Men bland de vi träffar är de vanligaste orsakerna arbetslöshet, sjukskrivning eller en separation. Personerna har haft inkomst och dragit på sig krediter, sen har det hänt något i deras liv som begränsar möjligheterna, säger Merja Niemelä.

De flesta som kommer till budget- och skuldrådgivningen är mellan 40 och 49 år gamla, ungefär lika många män som kvinnor. Rådgivarna hjälper exempelvis till med att lägga upp budget, förhandla om avbetalningsvillkor och ansöka om skuldsanering. Men först krävs ett digert arbete för att få en bild av en persons ekonomi.

– Många som kommer till oss har ingen aning om hur stora skulder de har. Att man slänger eller låter bli att öppna brev är väldigt vanligt. Man tror inte att man kan göra något åt sin situation, men det går.

I dagens Eskilstuna-Kuriren kan du läsa om 63-åriga Christer Mehler som just nu genomgår en skuldsanering. I augusti blir han fri från skulder på en halv miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om