En bisyssla i Swecons hållbarhetsarbete

Swecon anläggningsmaskiner AB jobbar med hållbarhet i både stort som smått. Vid sidan av satsningar på förnybara bränslen och regenererad gas har företaget skapat ett litet ekosystem med blommor och bin på en äng i Eskilstuna.

Bikupan utanför Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna.

Bikupan utanför Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna.

Foto: Swecon Anläggningsmaskiner AB

Eskilstuna2023-09-30 17:03

I början av sommaren flyttade cirka 30 000 nya "kollegor" in på Swecons anläggning i Eskilstuna då företaget placerade en bikupa och några insektshotell på en äng utanför sin utrustningsverkstad. Under sommaren har den 1 300 kvadratmeter stora ängen fått gro fritt för att ge bra förutsättningar för pollinering.

Företaget konstaterar att det är en liten, men ändå betydelsefull insats. Pollineringen behövs för att få fler växter i naturen. På sin jakt efter näringsrik nektar besöker bina många blommor. De flyttar pollen från blomma till blomma så att de befruktas och kan bilda frön. Bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av både vilda växter och många av våra vanliga grödor, som raps eller jordgubbar. 

Växternas saft och nektar omvandlar bina till honung som lagras i bikupans vaxkakor. Kopplingen mellan bin och pollinering kan tyckas långt ifrån Swecons verksamhet, men företaget menar att både dess affär och samhället är beroende av fungerande ekosystem. Kunder, konsumenter och anställda förväntar sig att företag tar sitt miljömässiga och sociala ansvar.

Den honung som skördas och hamnar på burk när säsongen är slut är det överskott som bina själva inte använder. Nästa steg är att biodlaren för över honungen till en honungsslunga där den silas för att få bort vax och partiklar. 

Bikupan och dess invånare levereras till Swecon och tas om hand av företaget Biman. I november kommer Swecon att få ta del av skörden från bikupan.

Utöver införandet av bin på Swecons egen tomtmark pågår en mängd projekt för att minska de egna utsläppen och de utsläpp som skapas i företagets värdekedja.

– De absolut största utsläppen som vi arbetar med att reducera i vår svenska verksamhet är att växla över från diesel till det förnybara bränslet HVO100 i våra servicebussar och vid påfyllning av nyutrustade maskiner. Under perioden januari till april har vi minskat våra utsläpp med 44 procent (kg CO2e) i jämförelse med diesel, säger Helena Storsten, hållbarhetschef för Swecongruppen.

Andra förbättringsprojekt som pågår är att växla över till regenererad AC-gas i stället för nyproducerad gas, vilket minskar utsläppen med mer än 99 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!