Det sker genom att starta en öppen mottagning med samhällsvägledning för de romer som så önskar det.
Det kan handöla om kontakter med skolan eller med socialförvaltningen eller med arbetsförmedlingen.
– Det finns alltid en liten risk att det kan bli något missförstånd, säger Richard Nyman. Och ju fler missförstånd man kan undvika desto bättre är det.
Diana Bollström och Richard Nyman är båda romska brobyggare och fungerar tillsammans med Lotta Wolgers som kontakter på denna mottagning som återfinns på Arbetsmarknads- och vuxenbildningsförvaltningen. Tillsammans med Sirpa Lindelöf på kommunledningskontoret har de som mål att senast 2032 befinna sig på den punkt där den rom som fyller 20 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom.
– För att nå det målet måste det till både hårt arbete och en hel del tålamod, säger Diana Bollström, som tror och hoppas att hon får uppleva den dagen då den ömsesidiga förtroendeklyften mellan svenskar och minoritetsbefolkningarna går att överbrygga.
– Om vi bara kan se varandra som individer, inte som någon hämtad ur en opersonlig grupp av människor.
Ett litet steg i taget går utvecklingen framåt. Men okunskapen och diskriminering hör ingalunda till historien. Den existerar och syns i vardagen beklämmande ofta även i dag.
Richard Nymans egen syster var inbjuden till regeringskansliet under en temadag för ungefär ett år sedan och nekades tillträde till frukostbuffén på hotellet där hon bodde.
– Föreställ dig den känslan att det är du som möts av en stängd dörr, säger Richard.
I just detta fall fick den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag rapport om det inträffade bara några timmar efter det att det inträffade med påföljden att den förre ministern blev högröd i ansiktet av oförställd harm.
Hotellet i fråga anmäldes och fick betala ett ganska högt belopp i skadestånd och kanske upprepas inte misstaget just där i alla fall.
Men saken är att det finns alldeles för många och liknande exempel, hävdar både Richard och Diana.
Brobygget går dock vidare och nu närmast jobbar man med att förbereda sig för en temadag på Mälardalens högskola 17 mars, där både Diana Bollström, Richard Nyberg och Lotta Wolgers ska prata om romsk delaktighet i Eskilstuna, och där pedagogikdocenten Niclas Månsson ska redovisa sin forskning om romer med fokus på skola, mångkulturalitet.
Under samma dag redovisas även en utvärdering av ett projekt om romers integrering i arbetslivet, som hålls av Osman Aytar och Mats Ekermo.
Sedan är det knappt en månad kvar till den romska nationaldagens firande 8 april.